Един от емблематичните плажове по Черноморието е пред сериозна заплаха.

...
Един от емблематичните плажове по Черноморието е пред сериозна заплаха.
Коментари Харесай

Емблематичен наш плаж остана без пясък, гледката е ужасно грозна!

 Един от емблематичните плажове по Черноморието е пред сериозна опасност. Според фенове пясъчната линия " Журналист " е на път да изчезне, откакто частен вложител е направил реорганизация. Във водата са изсипани тонове камъни, а плажът безусловно изчезва. Само допреди няколко месеца е бил двойно по-голям.

От няколко месеца посетителите на плаж " Журналист " виждат, че линията последователно изчезва " Плажът съвсем е липсващ. Има някакви алегорични пясъчни ", съобщи доцент Георги Калагларски - член на УС на Съюза на българските публицисти.

В региона са направени редица инспекции от Института по океанология, които установяват човешка интервенция. " Този развой е почнал от 2011 година, когато последователно е почнало построяването на брегозащитни структури, които извършват пясъкозадъжраща роля ", сподели шефът на института по Океанология към Българска академия на науките доцент Николай Вълчев.

Последната инспекция е открила, че оборудванията имат пагубен резултат за плажната линия. " В момента заради кумулативния ефект на тези два уреди и третото, което е издигнато през 2020-2021г. от март и което има пагубен резултат във връзка с задържане на надлъжно бреговия седиментен превоз или неговото отклонение, недостигат седименти до плажа ", уточни още Вълчев.

От Басейнова дирекция оповестиха за Нова, че следва осъществяване на инспекция от всички институции на 12 август, която ще покаже дали оборудванията във водата са построени законно и какво е въздействието им върху плажната линия.

" Ще си търсим правата по всички законово възможни институции, форми, техники и технологии ", сподели доцент Георги Калагларски - член на УС на Съюз на българските публицисти.

Дотогава от Международния дом на журналиста се надяват дребното останало кътче за отмора да не изчезне изцяло.

" От март месец следим, че линията понижава. Плажът се трансформира в грозна панорама. Установено е, че циментените уреди са съдействали за разрухата на плажа ", сподели Снежана Тодорова, председател на УС на Съюз на българските журналисти.

Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР