Един от двамата руски дипломати в България, които бяха обявени

...
Един от двамата руски дипломати в България, които бяха обявени
Коментари Харесай

Един от руските дипломати, обявен за персона нон грата, напусна България

Един от двамата съветски дипломати в България, които бяха оповестени за личност нон грата в понеделник поради обвинявания в шпионаж, напусна страната, оповестиха за ТАСС от съветското посолство в София.
„ Руският посланик напусна територията на България в четвъртък. Вторият посланик, диагностициран с ковид, ще направи това незабавно след възобновяване и приемане на негативен PCR тест. Българската страна, на която бяха показани нужните медицински документи, удостовери единодушието си за тази насилствена стъпка “, разясни събеседникът на организацията. В понеделник българското външно министерство разгласи двама чиновници на съветското посолство в София за личност нон грата и уточни, че би трябвало да изоставен страната в границите на 72 часа. В същото време съветското посолство акцентира, че „ смята решението на българската страна за безразсъдно “.
На 19 март прокуратурата на републиката заяви, че шестима сегашни и някогашни чиновници на Министерството на защитата и военното разузнаване на страната, с поддръжката на Европейски Съюз и Съединени американски щати, са арестувани по съмнение в шпионаж за Руската федерация. В понеделник окръжният боен съд по искане на следствието сложи под стража петима от тях. Друг обвинен беше освободен под гаранция.
Руското посолство в България изиска всички спекулации по това дело да бъдат прекъснати до правосъдния развой. Дипломатическата задача изрази убеденост, че „ процесът ще се организира на деполитизирана, безпристрастна и справедлива основа в строго сходство с нормите на българското и интернационалното законодателство “.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР