Един от десет кантара по сергиите е менте установи проверка

...
Един от десет кантара по сергиите е менте установи проверка
Коментари Харесай

Тайната падна: Ето колко са "ментетата" кантари по пазарите

Един от 10 кантара по сергиите е менте откри инспекция на Държавна организация за метрологичен и механически контрол (ДАМТН),

От контролното ведомство прецизираха, че става въпрос за електронни везни, които не са предопределени за комерсиална приложимост. Експертите ги назовават „ черни “ и те най-често са създадени в най-многолюдната страна в света и не се знае точността им на измерването.

Те са и доста евтини. Най-често продават в другите интернет магазини за по 30-40 лева и са предопределени за потребление в семействата. Стойността на качествена везна за комерсиална приложимост е към 1000 лева припомниха от ДАМТН.

В информацията на контролното ведомство се споделя още, че 15 на 100 от тестваните везни не дават отговор на законовите условия за кантарите. Резултатите демонстрират, че 114 кантара са нередовни.

Съставените актове за административни нарушавания са 103, а на други 9 търговци са изпратени предложения за сформиране и връчване на актове.

От началото на месеца до момента ДАМТН ревизира общо 26 общински пазари и тържища из цялата страна. Така са тествани 751 търговци от София, Пловдив, Хасково, Стара Загора, Бургас, Сливен, Ямбол, Варна, Шумен, Търговище, Шабла, Разград, Велико Търново, Горна Оряховица, Плевен, Троян, Ловеч, Видин, Монтана, Берковица и Враца.

Инспекциите целят да се наблюдава дали търговците съблюдават условията по Закона за измерванията, като лица, които употребяват везни за търговски заплащания.

Инспектирани са общо 801 кантара, като за 80 от тях е открито, че не са минали изискуемите процедури по одобрение на вида или оценка на сходството със значителните условия към тях. Други 34 пък не са минали изискуемата следваща инспекция. За комерсиалните везни се изисква това да се прави годишно.

От данните излиза наяве също, че при някои тържища нарушаванията надвишават междинния % несъответствия за страната. Тук попадат два пазара в София - в кв. „ Борово “ с 66% несъответствия на везните и пазар „ Димитър Петков “ с 40%.

В страната се открояват Общински пазар „ Младежка “, регион Централен в гр. Пловдив с 41% противоречие, общинския пазар в гр. Монтана с 41% несъответствия, общински пазар Берковица с 46% несъответствия и Стоково пазарище гр. Сливен с 33% противоречие.

От организацията напомнят, че инспекциите ще продължат до края на октомври във всички райони на страната. Там, където са засечени повторни нарушавания пък, ще има следващи инспекции.

От ДАМТН напомнят още, че на екрана на електронните везни преди претеглянето на продукта би трябвало да свети нула.

Решим ли да си купуваме хранителни артикули от сергия би трябвало да се научим да гледаме екрана, тъй като постоянно кантарът е прикрит зад купчините от плодове и зеленчуци и щайгите. Това поучава Богомил Николов от „ Активни консуматори “. По думите му, сходно разположение на уредът за премерване постоянно буди подозрение.

„ Най-старият номер на търговците по пазарите е да манипулират грамажа на покупката със скрити тежести върху везната “, напомня той. „ В този случай не е нужно да гледаме, едвали не под кантара на сергията.

Важното е съществуването на пазара на контролна везна, където може бързо да се откри дали не са ни „ блъснали “ в кантара “, напомня специалистът. „ Установи ли клиентът, че са го измамили, може да се върне при продавача или да алармира управлението на пазара”, прибавя.

Според осведомени разлика в грамажа може да се получи и с пакетирани артикули и най-много със зеленчуците в супермаркетите. Причината е, че от престоя им на щанда те губят вода и олекват, изключително в случай че са по няколко дни.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР