Един от членовете на кабинета беше разпитван на изслушване от

...
Един от членовете на кабинета беше разпитван на изслушване от
Коментари Харесай

Хаос в кабинета - екипът на Тръмп е затънал в скандали и некомпетентност


Един от членовете на кабинета беше разпитван на чуване от Конгреса за злоупотреби със средства на данъкоплатеца за частни полети. Друг се сблъска с необикновен протест на чиновниците в министерството си поради етичен скандал. Трети е наблюдаван под лупа, тъй като в изявление в националния ефир не можа да отговори на обикновени въпроси за работата си. И нито един от тях не беше този, който Тръмп уволни, написа в сряда организация Асошиейтед прес.

През последните седмици кабинетът му затъна в кавги, които пречат на държавното управление да извършва програмата си и пораждат гнева на президента, който от ден на ден е податлив да не разчита на доближените си и да се оправя самичък. Уволняването от Тръмп на държавния секретар Рекс Тилърсън може да е единствено първият залп от разбъркванията в кабинета, който, с дребни изключения, се очерта като екип от хора, надпреварващи се кой да влезе по по-лош метод в новините, и който значително беше маргинализиран от Белия дом.

" Доналд Тръмп е президент единак, който не желае да ръководи дружно с който и да било и не желае никой различен да обира лаврите ", сподели историкът и откривател на американските президенти от Университета " Райс " Дъглас Бринкли. " В своя кабинет той докара странна група от външни хора и хора с дясна идеология. Много от тях са известни консерватори или богати хора от деловите среди, само че това не е гаранция, че схващат от положително ръководство. "

Поредицата случаи, в които съветници на Тръмп влизаха в новините по неуместен за Белия дом метод, както и все по-голямата дистанцираност на президента от тях, са в блестящо несъгласие с метода, по който той показа този екип преди година.

" Някои споделят, че това е един от най-хубавите екипи, събирани в миналото като кабинет ", сподели Тръмп тогава.

Вчера, откакто уволни Тилърсън, президентът даде да се разбере, че може да последват още промени, заявявайки, че сега е в развой на сформиране на съвършения кабинет.

" През последната година опознах сносно доста хора ", сподели Тръмп пред кореспонденти в Белия дом. " И в действителност съм доста покрай това да реализираме таман оня кабинет и тези неща, които желая. "

Макар че през последната година Тръмп свикваше пред камерите театрални съвещания на кабинета, връзките му с доста от членовете на кабинета започнаха да се разрушават.

През лятото той стартира обществено да нападна основния прокурор Джеф Сешънс, някогашен негов непосредствен консултант, който стана и първият сенатор, подкрепил акцията му за президент. Ядосан, че основният прокурор си направи самоотвод от следствието за интервенция на Русия в президентските избори, което тегне като сянка над Белия дом, Тръмп в персонални диалози беше споменавал, че обмислял дали да го уволни и го подлагаше на остри офанзиви в Туитър.

Президентът употребява думи като " некадърен " и " непочтен " за Сешънс, който едвам наскоро се осмели да отбрани своето решение за самоотвод. Тилърсън също имаше чести конфликти с Тръмп, който по този начин и не елементарни на държавния секретар, че както се твърди, го е нарекъл " дебил " предишното лято, откакто се бил оплакал, че президентът не разбирал нищо от външна политика.

Между двамата не се откриха положителни връзки.

През ноември в Китай, в ден, изпълнен със срещи в Пекин, на Тръмп и висшите представители на екипа му била сервирана в постройката на Народното събрание салата " Цезар ", която обаче изглеждала увяхнала и никой от американците не желал да я опита. Според почитан държавен представител обаче Тръмп споделил на Тилърсън да я опитва.
" Рекс ", обърнал се към него президентът, " яж салатата ".

Тилърсън отказал макар апелите на Тръмп.

След като неведнъж подкопаваше позициите на Тилърсън и му опонираше, най-сетне Тръмп уволни държавния секретар със известие в Туитър. През последните дни президентът споделил пред свои доверени хора, че се чувствал по-смел. Бил горделив с едностранните си дейности да вкара мита върху вноса на метали и да се срещне със севернокорейския деспот Ким Чен-ун и към този момент не бил толкоз податлив да се помирява с прояви на непочтеност в обкръжението си, съобщи човек, разговарял с президента през последните дни, само че поискал да остане неизвестен.

През миналите месеци кабинетът последователно губел престиж в очите на Тръмп, споделиха източници от Белия дом и външни съветници. Той споделил на свои доближени, че е в развой на осъществяване на промени, целящи да се усъвършенства екипът, и съгласно различен източник, разговарял с него, бил загатнал " за изхвърляне на баласта " - което може да е сигнал за редица министри в кабинета, изпитващи проблеми.

Министърът на вътрешните работи Райън Зинки (в Съединени американски щати министерството на вътрешните работи не извършва същите функционалности като в другите страни) беше извикан на чуване в Сената от демократите, които го упрекнаха, че е похарчил десетки хиляди долари за поправки и частни полети, а в това време е предложил съществени съкращения в средствата за стратегии за запазване на околната среда. Зинки се отбрани, заявявайки, че " в никакъв случай не е пътувал на никое място с частен аероплан ", тъй като по думите му и трите пъти, когато летял с частни полети, откогато станал министър, били с витлови самолети, а не с реактивни мотори.

Според високопоставени държавни представители дните на министъра на ветераните Дейвид Шулкин може да са преброени поради изострен вътрешен отчет, в който се установили нарушавания по отношение на негово пътешестване през лятото до Европа със брачната половинка му. Той също по този начин беше изправен пред опцията от протест на чиновниците си: политически консултант, който бил внедрен от Тръмп в министерството на ветераните, намерено споделял мисли пред други чиновници от ведомството за допустимо премахване на Шулкин, който бе и в държавното управление на Обама.

Тръмп споделил, че е допустимо да реалокира министъра на енергетиката Рик Пери отпред на министерството на ветераните, защото считал, че Шулкин се е трансформирал в проблем, споделиха хора, добре осведомени за това какво се приказва в Белия дом. Те пожелаха анонимност.

Следени под лупа са и други министри. Причините за това съгласно АП са следните:

- в Белия дом са определили като злополука скорошното присъединяване на министъра на образованието Бетси Девос в предаването " 60 минути " поради метода, по който не е съумяла да отбрани проекта на държавното управление за обезпечаване на сигурност в учебните заведения и да отговори на обикновени въпроси, свързани с просветителната система.

- предишния месец министърът на жилищното строителство и благоустройството Бен Карсън беше подложен на офанзиви, откакто се появиха известия, че ведомството му е похарчило 31 000 $ за нова столова, покупка, която съгласно чиновници на министерството била направена без знанието на Карсън.

- на ръководителя на Агенцията за запазване на околната среда Скот Пруит бяха задавани въпроси за сума от към 25 000 $ за шумова изолираност на специфична " будка " в офиса му, от която да води телефонните си диалози по този начин, че да не го подслушват, както и 9000 $ за биометрични ключалки.

- първият член на кабинета, който напусна поста си, министърът на опазването на здравето и филантропичните въпроси Том Прайс, подаде оставка през есента след известия, че похарчил минимум 400 000 $ от парите на данъкоплатеца за частни самолети за себе си и сътрудниците си.

Други членове на кабинета - като министърът на труда Алекс Акоста и на земеделието Сони Пърдю - не се набиват на очи и за тях не се чува съвсем нещо.

Съветникът по въпросите на националната сигурност Хърбърт Макмастър, който беше подложен на доста офанзиви от десни медии, в никакъв случай не се е разбирал добре с Тръмп и това докара до спекулации, че и той може скоро да си тръгне.

" Това е най-неудачният кабинет от времената на Картър ", сподели Бринкли, споменавайки някогашния президент Джими Картър, различен външен за Вашингтон човек, който при ръководството си също срещна компликации да утвърди своя престиж.

С благоволението на Тръмп към този момент се употребяват малко на брой от членовете на кабинета.

Министърът на защитата Джеймс Матис е считан от мнозина за най-влиятелната фигура в него, опитът му на боен провокира респекта на Тръмп и му дава независимост на деяние, даже и когато от време на време не е склонен с висшия главнокомандващ, без обаче да си навлича гнева му. Директорът по въпросите на бюджета Мик Мълвейни е считан в Западното крило за любимец на Тръмп, а шефът на Централно разузнавателно управление на САЩ Майк Помпейо беше определен за заместител на Тилърсън в Държавния департамент.

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР