Един от благодетелите на Велико Търново, вложил над 10 милиона,

...
Един от благодетелите на Велико Търново, вложил над 10 милиона,
Коментари Харесай

Почина Едмънд Бек – тексасецът, дал над 10 милиона, за да спаси старинни сгради във Велико Търново

Един от благодетелите на Велико Търново, вложил над 10 милиона, с цел да възроди старинни здания в града, в това число и шедьовъра на Колю Фичето – хан „ Хаджи Николи “, полковник Едмънд Стърлинг Бек от Сан Антонио е умрял на 12 октомври 2022 година на 88-годишна възраст. Погребалната работа се е състояла предходната събота в Мемориален парк „ Остин “.

До последно тексаският мултимилонер очакваше съгласувателните процедури, с цел да възроди емблематичния за болярския град хотел „ Царъ Борисъ “, както и Йоновия хан при започване на ул. „ Опълченска “. Меценатът е притежател на голям брой национални награди поради избавеното от него българско културно завещание, както и на Наградата „ Велико Търново “.

Не крие, че се е влюбил в родните монументи на културата, някои от които по възраст надвишават възрастта на родината му, откакто локалният му сътрудник Любомир Марков, с който инцидентно се срещнали, му разказал за Велико Търново. Показал му и банкнота с лика на Колю Фичето, след което го срещнал с някои от постройките на майстора строител, в това число и със занемарения по това време хан на Самоводската чаршия. Бек незабавно решил да го купи и възвърне.
`Почина

С ПОМОЩТА НА ЛЮБОМИР МАРКОВ И СИЛВИЯ ЙОРДАНОВА И СЛЕД НАПРАВЕНАТА РЕСТАВРАЦИЯ ХАНЪТ „ ХАДЖИ НИКОЛИ “ ПЕЧЕЛИ НАГРАДАТА „ СГРАДА НА ГОДИНАТА “ ПРЕЗ 2010 година Във Велико Търново Едмънд Бек има и хотел Arte, Стамболовия хан, както и още няколко здания със статут на културни монументи в остарялата столица.

Едмънд Бек е роден на 23 юли 1934 година в Сан Антонио и е израснал във плантация, която в този момент се назовава Hill Country Village. Завършва гимназия „ Аламо Хайтс “ през 1952 година Завършва университета Texas A&I в Кингсвил с бакалавърска степен по отглеждане на животни. След като се дипломира, влиза в американската войска като млад лейтенант. През 1957 година Едмънд Бек е назначен в 4-та бронирана дивизия в Германия, където среща Юта. Те се влюбват и подписват брак на 11 юни 1958 година. В ранните си години в армията Едмънд Бек е изпращан два пъти във Виетнам. През 1972 година приключва United States Army Command and General Staff College, ситуиран във Форт Левънуърт, Канзас. След това се завръща в Германия като пълководец на американската военна база Бартън. Там той разпространява бокса и даже кани боксьора Флойд Патерсън, някогашен международен първенец в тежка категория. През 1976 година полковник Бек следва в United States Army War College в Карлайл, Пенсилвания, където получава магистърска степен по стратегически проучвания. По време на службата си в армията Едмънд Бек е военен и стратегически офицер, както и чиновник по програмен продукт и разбор на компютърни системи. Той служи в армията в продължение на 26 години и описът му с достижения и награди е безконечен.

СЛЕД КАТО съдебна експертиза ПЕНСИОНИРА ОТ АМЕРИКАНСКАТА АРМИЯ, ЕДМЪНД БЕК СЪС СЪПРУГАТА СИ ЮТА БЕК СЪЗДАВАТ КОМПАНИЯТА LEO UNLIMITED, INC., която внася и популяризира европейски козметични артикули в Съединени американски щати. По същото време Едмънд Бек насочва ползите си към недвижимите парцели, което се трансформира в неговата безкрайна пристрастеност. Само в Сан Антонио, Тексас, има близо 50 търговски парцела. Едно от най-големите му достижения е основаването и създаването на петзвездния The Arts Residences and the Thompson Hotel, ситуиран на брега на река Сан Антонио против Tobin Center, дружно с неговия бизнес сътрудник и другар Чък Брем. Най-последният му план е Dream Hotel, още веднъж ситуиран на брега на Сан Антонио ривър.

Източник: borbabg.com
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР