Един от 90 въпроса на анкетата касае пола. Служител на

...
Един от 90 въпроса на анкетата касае пола. Служител на
Коментари Харесай

В светлината на джендър разправия, търсим учители сред хора с други професии

Един от 90 въпроса на анкетата касае пола. Служител на МОН от осведомителното обслужване е прегледал въпросите, не му е направил усещане съответният, може би тъй като анкетата изисква регистрация. Така просветителният министър Красимир Вълчев изясни за какво се стигна до абсурда с така наречен анкета SELFIE.
Вълчев акцентира, че " всички сме отговорни ", само че добави, че публичната реакция съгласно него е пресилена. Поискахме от Европейска комисия да промени анкетата що се отнася до този въпрос, само че инструментът е доста потребен – по тематиката за възпитанието и дигитализацията в учебно заведение (инструментът служи на учебните заведения да оценят своето ниво на преподаване в ерата на цифровите технологии), добави министърът. Той не позволява, че SELFIE съставлява провокация на равнище джендър политика.
Функционалната просветеност в България
Ще се борим с функционалната неначетеност (бел. ред. - най-просто казано когато четеш нещо, само че не разбираш какво четеш) посредством компетентностен метод т.е. посредством изобретателни учители, стана ясно от думите на Вълчев. Реформата се вкарва с новите образователни стратегии, само че Вълчев съобщи, че тя не е приключена и не даде период по кое време ще бъде приключена, тъй като това бил непрекъснат развой. Сега фокусът бил към уменията, а не толкоз към учебника, по думите на министъра.
Що се отнася до съответни стъпки , Вълчев сподели, че осведомителните технологии са помощ за изобретателните учители, само че не и решаващо събитие. Трябва да има по-малък фокус върху документите, да не се усеща учителят задължен " да галопира през тематиките в учебника ", добави той. На пряк въпрос от кое място ще дойдат тези изобретателни учители, Вълчев засегна въпроса с увеличение на учителските заплати – щяло да има още две нараствания до 2021 година, когато междинната брутна учителска заплата ще е 1700 лв.. Други тласъци - ще се дават стипендии за последващи педагогика студенти, ще се акцентира и на програмата " Мотивирани учители ", където се дава опция на хора с други специалности да стават учители – да вземем за пример инженери да бъдат учители по математика. С програмата се планува и спомагателна подготовка за настоящи учители – да преподават по повече от един предмет, както и да има поощрения за учители, преподаващи в така наречен " сложни учебни заведения " т.е. там, където резултатите от процеса на обучение би трябвало да станат по-добри.
През тази година МОН ще съобщи финансиране за всички искащи да употребяват електронни дневници, само че дневниците към този момент няма да са наложителни. Което учебно заведение обаче употребява подобен дневник, наложително ще би трябвало да включи алтернатива за отдалечено известяван на родителите при нов запис в дневника.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР