Един от 10 пациенти в Европа бива допълнително увреден в

...
Един от 10 пациенти в Европа бива допълнително увреден в
Коментари Харесай

Един от 10 пациенти в Европа е бил допълнително увреден в болница

Един от 10 пациенти в Европа бива в допълнение повреден в болница. В международен мащаб се случват 134 млн. случая при лекуване, в това число вътреболнични инфекции , които са довели до 2,6 млн. смъртни случая.

Данните бяха изнесени от зам.-министъра на опазването на здравето доцент Михаил Околийски по време на полемиката „ Да издигнем гласа на пациентите за пациентска сигурност “. Тя се състоя във връзка Световния ден за сигурност на пациента.

Tова показа музикантът Иво Димчев

Доц. Михаил Околийски изясни какъв брой е значимо пациентите да бъдат сътрудници в здравната грижа, да вземат участие в планирането на здравните услуги и вземането на решения за тяхното лекуване.

„ Това да се чува гласът на пациентите е определящо за това дали здравната система е сензитивна към техните потребности. Добра практиката е въвличането на пациентските организации във вземането на решения за здравната политика. Но това към момента не се случва по най-ефективния метод “, сподели доцент Околийски.

Д-р Брънзалов пита по какъв начин ще се работи в по-слабо обитаемоте региони

Доц. Околийски обърна и внимание на обстоятелството, че в България се мълчи за случаите в лечебните заведения, вместо те да се записват, да се проучват и да се набележат ограничения за усъвършенстване на здравното обслужване.

Все отново в България следва да се извърши представително изследване за удовлетвореността на пациента от здравните услуги. То ще се организира от Националния център по публично здраве и разбори и ще бъде регистрирано след една година - на 17 септември 2024 година

Преустановява се и приемът в дома за хора с деменция

Какви са жалбите на пациенти от здравната система обобщиха особено за полемиката от Дирекция отбрана правата на пациента към Министерство на здравеопазването. От изпратената информация излиза наяве, че най-честите аргументи за тъжби са ограничавания достъп до здравна помощ, грубото отношение, неправилна диагностика и лекуване, нарушени здравноосигурителни права.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР