Един от 10 пациенти бива увреден при получаване на болнична

...
Един от 10 пациенти бива увреден при получаване на болнична
Коментари Харесай

Един на десет пациенти в Европа бива увреден при лечение

Един от 10 пациенти бива повреден при приемане на болнична помощ в Европа. В международен мащаб се случват 134 милиона произшествия по време на лекуване, в това число вътреболнични инфекции, които са довели в страните със междинен и невисок приход до 2,6 милиона смъртни случаи. Това стана ясно на дискусионно студио „ Да издигнем гласа на пациентите и пациентската сигурност “ по случй Световния ден за сигурност на пациента. Идеята на тазгодишния Световен ден е да ангажира самите пациенти в грижата за тяхната сигурност, като се издигне и се чуе техният глас. Събитието е проведено от офиса на СЗО в България и с поддръжката на Министерството на здравеопазването.

Зам.-министърът на опазването на здравето доцент Михаил Околийски изясни какъв брой е значимо пациентите да бъдат сътрудници в здравната грижа, да вземат участие в планирането на здравните услуги и взимането на решения за тяхното лекуване. Той обърна внимание, че в България се мълчи за случаите в лечебните заведения, вместо да се записват и да се набележат ограничения за усъвършенстване на здравното обслужване, с цел да се заобикалят произшествия в бъдеще.

Зам.-министърът заяви, че следва представително изследване за удовлетвореността на пациента от здравните услуги, което ще се извърши от Националния център по публично здраве и разбори и ще бъде регистрирано на 17 септември 2024 година Какви са жалбите на пациенти от здравната система обобщиха от Дирекция отбрана правата на пациента към Министерство на здравеопазването. От изпратената информация излиза наяве, че най-честите аргументи за тъжби са стеснен достъп до здравна помощ, жестоко отношение, неправилна диагностика и лекуване, нарушени здравноосигурителни права. Доц. Околийски добави, че следва осведомителна акция на Министерство на здравеопазването за ваксинопрофилактиката, и акцентира, че към този момент в РЗИ са налични 80 000 броя ваксини против сезонния грип и Covid 19, като в новите инструкции имунизирането се предлага освен на хронично болните и на хора над 60 години, само че и на хора с епилепсия.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР