Eдин немного коментиран разстрел преди 20 години все пак остава

...
Eдин немного коментиран разстрел преди 20 години все пак остава
Коментари Харесай

ЗНАКОВИТЕ УБИЙСТВА НА ПРЕХОДА: Гяволето разстрелян заради Пламен Галев?!

Eдин немного коментиран разстрел преди 20 години въпреки всичко остава незабравим – убийството на престъпно проявения Ангел Стефанов-Гяволето от Дупница.

Както и десетки други изтезания, тази също не е разкрита. Носи почерка на убийци, изпълняващи мокра поръчка. Запомнящото се в тази ситуация е, че за жертвата споделят, че е единственият човек, който се е осмелил да опре револвер в главата на Пламен Галев, единия от Братя Галеви. Това е една от версиите за убийството на Гяволето, която не е потвърдена.
Престъплението
12 януари 2004 година, 22,40 ч., Дупница. 28-годишният Ангел Стефанов е в тузарския си джип „ Фолксваген Туарег “ пред гаража си в блок в кв. „ Бистрица “. Докато паркира, по предното стъкло на колата се изсипва дъжд от патрони. 9 от тях го уцелват – два пронизват главата му, а останалите 7 – горната част на тялото. Мъжът умира на място. Според експертизите изстрелите са създадени от към метър.

Разследващите допускат, че може би Гяволето е познал идващ към него мъж и е бил спокоен или просто не е обърнал внимание. Във всеки случай откриването на огън по джипа от близко е било изненадващо и той не е имал късмет да реагира. Говори се, че съседи чули свистенето на патрони, само че никой не е излязъл на открито. Тялото на убития е намерено часове по-късно от служители на реда.
Досие
Починалият в автомобила си Ангел Стефанов е прочут на органите на реда с осъществените от него многочислени обири и грабежи, оповестява пресцентърът на Министерство на вътрешните работи. През 1996 година Стефанов бяга от постройката на съда в Дупница, до момента в който се гледа дело, по което е обвинен. В Италия е наказан на 5 година затвор за обир. На 13 март 2001 година е върнат в България за доизтърпяване на наказването в Бобовдолския затвор, откъдето излиза против гаранция при започване на октомври същата година.

Близък е до Иво Карамански. Купува кръчма от някогашните барети Пламен Галев и Ангел Христов, жена му пък е сестра на близка другарка на Пламен Галев. Започва да внася коли от Италия.
Версии
Отмъщение е най-вероятният претекст за убийството на Ангел Стефанов, декларират от дупнишката полиция след закононарушението. Една от версиите за показния разстрел е утежняване на връзките на Гяволето с Братя Галеви, само че не е потвърдена. В общественото пространство само е известно изказването на кикбоксьора Георги Трушев пред в. „ Вяра “, съгласно който хората на Пламен Галев са направили мократа поръчка. Трушев е първи братовчед на Стефанов.

„ Единственият човек, който е опирал револвер в главата на Пламен Галев, е точно Гяволето. Аз се удивлявам на неговата храброст, Гяволето беше един от доближените на Братя Галеви, само че той вървеше против тях “, твърди Трушев. Според него повода е канал за проститутки. „ Но не толкоз жриците на любовта, колкото огромната упоритост на Гяволето да господства му изяде главата. Искаше повече власт и територии, а това беше недопустимо за офицерите и Гяволето беше пратен на оня свят “, споделя Трушев.

Той разказва Стефанов като доблестен човек, който обичал да оказва помощ. Трушев даже се бил с няколко мъже, които обидили паметта на братовчед му.

„ Никой не може да наскърбява мой родственик, мой другар. Клаха ме с моторна резачка, срязаха ми мускула на десния крайник, взеха преднина, само че това е краткотрайно “, споделя Трушев, сочейки татуировката на дясната си ръка, на която написа: „ Бог прости, аз не! “.

Разследващите издигат и друга версия за убийството на Гяволето – възмездие от пернишката автомафия, тъй като е предал на полицията бандата на Васил Борчев-Борчо. Групата на Борчо пречела на бизнеса с крадени коли, който Гяволето желал да развива, считат служители на реда. Затова Стефанов издал съперниците, с цел да си разчисти територия. Тази версия също не е потвърдена, както и подозренията, че Стефанов може да е станал жертва на систематизиране на наркотеритории.
Издирван
След мистериозната гибел на единия от Братя Галеви - Ангел Христов, в този момент интернационално търсен е единствено Пламен Галев. Бившите барети бяха в неопределеност от 2012 година, откакто избягаха зад граница, с цел да не излежат присъди от по 5 година затвор за присъединяване в проведена незаконна група и изнудване.

В началото на юни 2023 година гръмна новината, че Ангел Христов е умрял във вилата си в дупнишкото с. Ресилово. Прокуратурата образува две следствия – за аргументите за гибелта му и за вещно укривателство, т.е. кой го е укривал и какъв брой време. Аутопсията сподели, че причина за гибелта е инфаркт. Вещното укривателство няма да бъде разкрито, както и по какъв начин Христов е влезнал в страната, считат служители на реда.

Ако Пламен Галев все пък бъде открит в миналото или се разкае и върне в страната, той ще би трябвало да излежи присъдата си. Никой не чака да опише за връзките си както с политици, по този начин и с престъпно проявени, измежду които е бил и Ангел Стефанов-Гяволето.
Имението в Ресилово на офшорка
Изграденият върху близо 10 декара парцел в Ресилово към този момент е на офшорна компания и околните на Галеви заплащат наем.

От общината в Сапарева баня споделили за БНР, че ползвателите не дължат за парцела никакви суми за налози и такси. На името на Пламен Галев и Ангел Христов в Ресилово не се води нищо, стана ясно от решението на Окръжния съд в Кюстендил по делото за конфискуване на имуществото на Братя Галеви, което продължи 8 година След това решение в интерес на страната са отнети парцели и пари за 2,47 млн. лева

Мария Кадийска, " "
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР