Един народ, който празнува 24 май, който празнува деня на

...
Един народ, който празнува 24 май, който празнува деня на
Коментари Харесай

Георги Господинов след наградата Букър“: Народ, който празнува 24 май, не може да бъде унищожен

„ Един народ, който чества 24 май, който чества деня на писмеността, не може да бъде погубен, не може да бъде подтиснат. Не може да не основава хубави неща. “ С тези думи писателят Георги Господинов се обърна към десетките българи, събрали се в Кралското географско сдружение в Лондон в събота вечер.

Те бяха пристигнали на концерт за Деня на светите братя Кирил и Методий, прераснал в тържество за влиятелната литературна премия „ Букър “, която романът „ Времеубежище “ на Георги Господинов получи в навечерието на празника. Писателят призна, че е бил сюрпризиран от еуфорията към оценката, която някои коментатори съпоставиха с тази от четвъртото място по футбол на международното в Съединени американски щати през 1994 година

„ Най-хубавото е, че тази наслада идва за книга, написана на български. Тази наслада идва за нещо, което е направено простичко с 30-те букви, които всеки от нас е научил в първи клас. Най-хубавото е това, че би могло да вдъхне кураж на младежи. Казвам го, тъй като и аз съм имал потребност от този кураж и съм чел нашите писатели и огромни поети, и съм си казвал: Значи може на български език да се вършат прелестни неща “, показа Господинов.

Преводачката на книгата на британски Анджела Родел, която също споделя премията с него, пък разкри, че българските букви са трансформирали нейния живот. Тя се сблъсква за първи път с тях, до момента в който е към момента ученичка в родната Америка. „ Видях ги на една стена, само че тогава бях още профан и помислих, че е съветска писменост. Заинтригувах се обаче доста и се записах да изучавам български език “, показа Анджела Родел. Тя се мести да живее в България, влюбва се в българския фолклор и просвета. По време на концерта в Лондон Анджела изпя българска ария под акомпанимент на дудук от Теодосий Спасов.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР