Един на всеки десет души е с увреждане на бъбреците,

...
Един на всеки десет души е с увреждане на бъбреците,
Коментари Харесай

Бъбреци мъчат над 12 на сто от българите

Един на всеки 10 души е с увреждане на бъбреците, като при хората над 60 години болестта се среща с по-голяма периодичност.

В България над 12% от хората са наранени от заболяване на бъбреците. Това заяви проф. Емил Паскалев, ръководител на Българското сдружение по нефрология.

Бъбречното заболяване в ранен етап може да протича без признаци и по тази причина е необходим скрининг на хората, които са в риск.

Бъбреците филтрират отпадните артикули в кръвта - сподели проф. Емил Паскалев:

" Хроничното бъбречно заболяване е положение, което е обвързвано с постепенна загуба на бъбречната функционалност във времето. Води до увреждане на бъбреците и до понижаване на способността им да поддържат организма здрав, като филтрират отпадните артикули от кръвта. Ако бъбречното заболяване се утежни, те могат да доближат високи равнища в кръвта и да причинят трайни затруднения ".

Затова понижената бъбречна функционалност води до други затруднения като високо кръвно налягане, анемия, понижаване на апетита, увреждане на нервите.

Повишава се рискът от заболяване на сърцето и кръвоносните съдове.

Усеща се отмалялост, проблеми с концентрацията, вероятни са мускулни крампи.

Ранната диагностика предотвратява затрудненията,

акцентира проф. Емил Паскалев. Необходимите проучвания, които би трябвало да се вършат постоянно, са кръвен тест за равнищата на креатанин и тест за албумин в урината.

Неговите препоръки са да се поддържа в норма кръвното налягане и холестерола, да имаме подобаващ режим на хранене и добра физическа интензивност, както и прекъсване на тютюнопушенето и алкохола.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР