Един на всеки 7 пациенти в Англия през отиващата си

...
Един на всеки 7 пациенти в Англия през отиващата си
Коментари Харесай

The Guardian: Един от всеки 7 пациенти на NHS в Англия бива пренасочван към частното здравеопазване

Един на всеки 7 пациенти в Англия през отиващата си година е получил съвет от Националната здравна работа (NHS) да се обърне към частно лечебно заведение, с цел да получи нужната му здравна услуга, като заплати за нея със лични средства, написа The Guardian.

Ново социологическо изследване демонстрира, че в Англия, която е най-развита във връзка с опазване на здравето и обществени услуги в Обединеното кралство, пациентите все по-често се изправят пред една нова действителност, а точно, че опазването на здравето е система на двойните стандарти.

Службата Healthwatch England, която събира мненията на потребителите на здравни и обществени грижи в Англия, съобщи загрижеността си от обстоятелството, че някои здравни услуги към този момент са налични единствено за тези, които могат да си ги разрешат. В изказването се споделя, че е нужна повече работа за превъзмогване на бариерите пред медицинските и обществените грижи за хората в по-бедните региони.

Проучване на организация Savanta измежду 1758 възрастни в Англия разкри, че 14% са били непосредствено посъветвани от чиновник на NHS да потърсят частна здравна услуга. Повече от една четвърт (28%) споделят, че са се обръщали за услуга към структури от частното опазване на здравето през миналата година, което включва и дентални услуги.

Най-често срещаните аргументи, заради които хората са се обръщали към частен експерт, са няколко. На първо място е убедеността им, че ще получат по-качествени грижи (37%). На последващо място се подрежда терзанието, че описът на чакащите в NHS е прекомерно дълъг (34%), а незабавно по-късно – фактът, че се търси услуга или процедура, която не е налична в NHS в техния район (22%).

От Healthwatch England означават още, че доста хора не могат да си разрешат частни услуги, само че считат, че са в обстановка, в която нямат други благоприятни условия.

Луиз Ансари, основен изпълнителен шеф на Healthwatch England, споделя: „ Тъй като достъпът до грижи на NHS остава най-значимото предизвикателство, за което хората ни алармират в цялата страна, виждаме по какъв начин се появява система на двоен стандарт, при която достъпът до услуги постоянно се оказва по-бърз за тези, които имат пари да платят “.

„ Знаем, че доста хора, изключително тези с по-ниски приходи, хората с увреждания, болногледачите и по-младите, са изправени пред действителни провокации при достъпа до здравни грижи. И по тази причина от време на време избират да не посещават обзор при персонален доктор или ортодонт или да купуват медикаменти с рецепта, с цел да избегнат спомагателни разноски “, добавя той.

Данни от самостоятелната организация Private Healthcare Information Network (PHIN) демонстрират, че през първите три месеца на 2023 година е имало 227 000 частни здравни визити, което е най-високото равнище, откогато мрежата събира данни. Анализите демонстрират още, че са регистрирани 17 000 повече частни приема, в сравнение с през същото тримесечие на 2022 година

Според Нealthwatch England NHS би трябвало да предложи по-силна поддръжка за хората, които са в листата на чакащите.

Тази седмица се чака да бъде оповестен нов изчерпателен отчет, „ Гледната точка на обществеността: положението на опазването на здравето и обществените грижи “. В него ще бъдат показани данни и обстоятелства по отношение на това по какъв начин пречките, закъсненията и забавянето пред навременната грижа стават все по-сериозни и засягат съвсем всички равнища и структури на NHS, както и на системата за обществени грижи.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР