Един на десет румънци би се отрекъл от собственото си

...
Един на десет румънци би се отрекъл от собственото си
Коментари Харесай

Всеки десети румънец би се отрекъл от детето си, ако разбере, че е гей

Един на 10 румънци би се отрекъл от личното си дете, в случай че разбере, че е с хомосексуална ориентировка. Това демонстрират данни от изследване на румънската организация на ЛГБТ плюс общността „ МозаиК “ (MozaiQ).

Проучването разкрива също, че единствено една трета от румънците биха дали своят вот на парламентарни избори за претендент, който би подкрепил еднополовите бракове. Единствено в Букурещ този % е 60.

„ Срам “ е основната дума за доста фамилии в Румъния: позор, в случай че детето ти е гей; позор, в случай че страда от душевен проблеми; позор, в случай че се разбере, че личното ти дете е станало жертва на насилие; позор, в случай че детето ти е станало подвластно от опиати, разяснява резултатите от изследването румънската редакция на Дойче веле.

Ситуацията явно е „ трагична “ във връзка с родителите с деца от ЛГБТ общността

и „ добра “ от позиция на въздействието на Църквата и на консервативния нрав за фамилията, разяснява Дойче веле.

Десет % от участниците в допитването са декларирали, че биха се отрекли от личното си дете, в случай че научат, че е с хомосексуална ориентировка.

Хомосексуалността е сензитивна тематика за румънското общество,

което в огромната си част е консервативно и е подвластно на възгледите на авторитетната православна черква.

По мотив тазгодишния прайд в Букурещ представителят на Румънската патриаршия Василе Бънеску популяризира изказване, в което твърдо отхвърли хомосексуалността.

„ (…) Очевидно хомосексуалността е била, е и остава неестествена, бидейки един от греховете (провалите), насочени срещу човешката природа, основани от Господ с бездънен честен смисъл и дух “, уточни във връзка Парада на гордостта представителят на Патриаршията Василе Бънеску, представен от в. „ Адевърул “.  

„ Вярата, вярата и любовта към другия са визитната картичка на всеки същински християнин.

Офанзивата на пансексуалната и ЛГБТ идеологията, посредством която се завладяват понятията „ брак “ и „ семейство “ в опит да бъдат публично прикачени към хомосексуалността е и постоянно ще бъде твърдо отречена от Православната черква “, бе посочено в изказването на Румънската патриаршия. „ В хомосексуалността, като във всеки наш грях или недостатък, няма смисъл “, уточни още Василе Бънеску.

Наред с дискриминирането от обществото на хомосексуалните двойки,

неналичието на законово признание на еднополовите бракове основава огромни компликации за двойките от един и същи пол в Румъния –

те не могат да наследяват имуществото, което са придобили по време на взаимното си общуване, и не могат да употребяват здравните осигуровки на колегата си, в случай че единият член на двойката няма източник на приходи, показва Дойче веле.

Преди четири години 21 хомосексуални двойки дадоха на съд румънската страна в Европейския съд за правата на индивида поради това, че не признава законово и не пази техните фамилии. През май тази година Европейският съд за правата на индивида излезе с решение, че Румъния е нарушила член 8 от Конвенцията за правата на индивида, която пази правото на персонален и фамилен живот. Съдът постанови държавното управление и Народното събрание в Букурещ да подхващат незабавни ограничения, които да обезпечат идентични права за всички фамилии.

Въпросът за еднополовите бракове провокира спорни реакции в Румъния от години.

През 2018 година се състоя референдум с предложение в конституцията на страната да бъде записано, че бракът е „ съюз сред мъж и жена “ в опит да бъде спряно формалното приемане на еднополовите бракове. Резултатите от референдума бяха оповестени за невалидни поради ниска изборна интензивност – едвам 21,1 %, при нужни най-малко 30 на 100. 

Социологически изследвания демонстрираха тогава, че 90 % от възнамеряващите да гласоподават ще се разгласят в поддръжка на предлагането бракът да бъде избран като „ съюз сред мъж и жена “. Поради тази причина редица правозащитни организации

приканиха за протест на референдума, с цел да бъдат оповестени резултатите за невалидни.

Самият референдум бе създаден по самодейност на гражданската организация „ Коалиция за фамилията “, която събра над три милиона подписа за привикване на националното допитване (значително повече от изискваните от закона 500 000 подписа за привикване на референдум).

Единственото нещо, което държавното управление на Румъния е направило досега по въпроса за правата на еднополовите двойки, е да одобри законопроект, с който уверение за

брак на хора от един и същи пол, подписан в друга страна членка на Европейски Съюз, да бъде приет и в Румъния,

без да бъде належащо регистриране в румънските цивилен регистри.

Асоциацията „ Акчепт “ (Accept), която се бори за правата на ЛГБТ общността в Румъния, обръща внимание, че този законопроект не им дава „ статут на съпрузи в Румъния, а единствено право на престояване “ в страната. По данни на асоциацията през последните 30 години десетки хиляди румънци от ЛГБТ общността са се открили в други европейски страни, където правата им се съблюдават.

Европейският съд за правата на индивида задължи Румъния да предприеме законодателна самодейност в тази тенденция, само че измежду политическата класа няма огромен възторг по въпроса.

Запитан дали е допустимо румънското законодателство да бъде хармонизирано с европейското по въпроса за еднополовите бракове до идващите избори (през 2024 г.), сенатор Вирджил Гуран от Национално-либералната партия отговори негативно. 

„ Лично мнение? Не. Но това е моето мнение. (…) Засега не знам, може би не сме подготвени, може би сме малко старомодни. Не знам! Има специфичност във всяка страна, мисля, че тук ние румънците сме малко консервативни. Политиците би трябвало като цяло да държат сметка за настояванията на хората “, разяснява сенатор Гуран.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР