Един много дискусионен проект за застрояване на вече и без

...
Един много дискусионен проект за застрояване на вече и без
Коментари Харесай

Столична община разреши строителство на 4 сгради с по 15 етажа на територията на завод Витоша

Един доста спорен план за застрояване на към този момент така и така съществено застроена част на София набира от ден на ден скорост. Главният проектант на столицата Здравко Здравков е издал виза за планиране на няколко доста високи здания в имота на някогашния цех " Витоша " на бул. " Черни връх " №47 сред кв. " Лозенец " и кв. " Хладилника ", написа " Сега ". За проектите съществуващите два корпуса да се свържат и до тях да се построят и нови сгради с по над 15 етажа. През лятото, когато капиталовото желание бе импортирано в Регионалната ревизия по околната среда и водите.

Визата на Здравков вече е оповестена на страницата на Направление " Архитектура и градоустройство ". Тя планува в имота, който е с величина към 31 дка, да се проектират 4 нови здания, които ще са с кота корниз 50 метра. Една от тях ще е напълно жилищна, а останалите ще са със смесено предопределение. Здравков отбелязва, че в следваща фаза на капиталовото планиране следва да се спазят направените заключения и рекомендации от транспортния разбор на подробния организационен проект на мястото, признат от Общинския експертен съвет по устройство на територията на 20 февруари т.г. Самият организационен проект е одобрен от Здравков на 25 май т.г.  

Уведомлението за капиталово желание бе импортирано в РИОСВ-София от строителната компания " Артстрой 1 инвестмънт " ЕООД, която има и още построени обекти в София, както и във Варна. Във визата за планиране като възложители са маркирани фирмите " Биг Билд " ЕАД и " Джи Би Ай " ЕООД. Преди дни Facebook страница " Деволюция " разгласява визуализации на бъдещото застрояване на територията на цех " Витоша ". Те са направени през 2020 година от архитектурно бюро по задание от  " Артстрой 1 инвестмънт " (виж фотосите долу). 

Обявените планове на вложителя са общата разгъна застроена повърхност на надземното застрояване в имота да е 107 000 кв. м, а на подземното - 62 000 кв. м. Планира се построяването на 547 жилището, от които 219 ще са едноспални, 254- двуспални, 62- триспални, а 12 ще са първокласни триспални и пентхауси. 

Проектът, показан в Регионална инспекция за опазване на околната среда, предвижда двата съществуващи корпуса на цех " Витоша " да се запазят и да продължат да съществуват като офис здания. " Завод " Витоша " е планиран в края на 60-те година на предишния век, а строителството е приключено през 1973 година Съществуващите здания условно се състоят от две високи тела - Вълнен корпус от север и Памучен корпус от юг, които са обединени от разнообразни тела на 2 етажа. Сградата на безредици корпус е 5-етажна, а постройката на памучния корпус е 6-етажна. Конструкцията е в положително техническо положение ", разясняват от строителната компания. 

Ниските свързващи здания сред двата съществуващи корпуса ще бъдат отстранени. " На тяхно място, както и на останалата част от парцела, ще бъдат издигнати няколко нови секции, свързани между тях в една обща сградна конструкция. Под новата постройка е очакван под земята паркинг на 3 равнища. В средата на парцела ще бъде проведено градско парково пространство с отворен достъп и за жители, които не живеят в комплекса ", написа още в поясненията.  

Въпреки че жителите на София постоянно недоволстват и даже излизат на митинги против неспиращото уплътняване на кварталите им с нови кооперации и офис здания, бизнесмените настояват, че към този момент построените комплекси могат да поемат и още блокове, а Столична община най-често поддържа това с позволения за градеж. Неотдавна Националната асоциация на строителните бизнесмени пресметна, че панелните комплекси са с максимален потенциал за още строителство, защото по времето на социализма те са строени с огромни празни пространства в тях. Като втора цел бяха посочени териториите на някогашни индустриални зони или т.нар. научно-производствени зони (НПЗ).
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР