Един министър на здравеопазването беше бламиран от министър-председателя. Депутатите не

...
Един министър на здравеопазването беше бламиран от министър-председателя. Депутатите не
Коментари Харесай

Илияна Йотова: Премиерът бламира здравния си министър

Един министър на опазването на здравето беше неодобрен от министър-председателя. Депутатите не се вслушаха във ветото на президента и го упрекнаха, че основава подправени вести и не е квалифициран. Хора като Цветан Цветанов му дължат опрощение. Така вицепрезидентът Илияна Йотова разяснява пред бТВ идното през днешния ден гласоподаване да отпадне възбраната за нови лекарства.

По думите й би трябвало да се понесе отговорност за случилото се с този мораториум. Тя добави, че здравният министър Кирил Ананиев дълго е обяснявал за какво това е вярно решение, а малко по-късно Бойко Борисов върнал с едно изявление всичко там, откъдето е почнало и обезсмислил причините на министъра си.

„ На второ място дано помислим дали фактически става дума за спестовност на няколко десетки милиона лв., в случай, че скоро се разпредели един сериозен бюджетен остатък. Дали тези 40 млн. са проблем и кой има интерес от това да ги няма тези медикаменти. Пред няколко дни един към този момент някогашен зам.-директор към този момент назова хората с имена ", добави Йотова.

Тя изрази вярата вотът през днешния ден да не замете казуса под килима и да остане неразплетен.

Според вицепрезидента в ГЕРБ „ къкри борба ". „ Явно Цветанов не си владее групата и не е в синхрон с премира. Убедихме се, че няма да дочакваме правилен звук от тях. Явно в ГЕРБ няма задоволително съгласуваност ", сподели тя.

Комисията, която щеше да дефинира скъпите лечебни лечения, Йотова дефинира като цинична и с „ функционалности на Господ ".

По мотив ветото върху антикорупционния закон Йотова уточни, че не е имало полемика сред двете четения. По думите й президентът Радев в бодил в очите на Цветанов и явно се води акция против президента.

Вотът на съмнение за Йотова не е просто пушилка, а мотив за полемика да се покаже дали законът ще работи и хората ще получат правдивост.

Стабилността, за която приказват от ГЕРБ е по-скоро въпрос на желанието им да останат във властта, сподели тя.

Законът за ревизирането на приватизацията е с цел да бъде „ ударен " водача на левицата Корнелия Нинова, разяснява вицепрезидентът. По думите на Йотова е показателно,че подобен план още няма. Според нея проблем в Българска социалистическа партия има поради присъединяване на водача й в раздържавяването, само че няма да се стигне до промяна на властта.

Трябва да има смяна най-малко в три закона, с цел да се форсира приемането на българско поданство. Сега чакането е по две години и половина-три, сподели още вицепрезидентът.

Тя уточни, че това са законите за българското поданство, за българите в чужбина и за чужденците в България. В тези закони се е основал и един абсурд - в признатия през 2000 година Закон за българите в чужбина има текст, че би трябвало да се сътвори Национален съвет, само че подобен няма. В същото време не е казано, че би трябвало да има Агенция за българите в чужбина, само че такава е основана.

Според нея с измененията в законите ще се опростят процедурите и съкратят на периодите за приемане на българско поданство. По думите й има и корупционни практики в тази сфера и някои са отвън България, да вземем за пример в сдруженията, които издават удостоверенията.

Председателството е направено по този начин, че е главно в ръцете на изпълнителната власт, само че ще оказваме помощ с каквото можем, сподели Йотова. По думите й сме основали високи упования по тематиката за Западните Балкани и какво ще стане в случай че не ги осъществим.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР