Един милион са без ток в Украйна, след като руски

...
Един милион са без ток в Украйна, след като руски
Коментари Харесай

Петима загинали и милион без ток след вълната от руски удари

Един милион са без ток в Украйна, откакто съветски ракети удариха енергийната инфраструктура. Няма електричество във втория по величина град Харков, споделя регионалният началник, а повече от 53 000 семейства в Одеса са без ток. Министърът на енергетиката на Украйна Герман Галущенко упрекна Русия, че се пробва да предизвика " огромен срив на енергийната система на страната ". Русия съобщи, че това е възмездие за последните украински офанзиви на съветска територия. Съобщава се за минимум петима убити и 14 ранени.

 

Президентът Володимир Зеленски сподели, че последната вълна от офанзиви демонстрира, че западните съдружници би трябвало да дават повече военна помощ на Украйна, в това число спомагателни системи за противовъздушна защита. „ Няма закъснение на съветските ракети, както има в помощ на страната ни “, написа той в Telegram. Около 90 ракети и 60 дрона „ Шахед “ са били изстреляни в Украйна по време на вълната от нощни офанзиви, сподели той.

Сред задачите беше най-големият язовир в Украйна - ДнепроХЕС в Запорожие. Появиха се видеозаписи, на които се вижда по какъв начин язовирът гори. Снимки в обществените мрежи демонстрираха тролейбус, пренасящ пасажери, който пресичаше язовира, когато се възпламенява след ракетен удар.

" В 04:30 целият пъкъл се развихри. Ужасни детонации. В един миг къщата ни се наклони ", сподели пред BBC Валентина, свидетел, чиято къща гледа към язовира. Съобщава се, че е пресечен и електропровод, захранващ Запорожката атомна електроцентрала.

Регионалният началник Иван Федоров сподели, че електроцентралата е " на ръба на прекъсване на тока ", добавяйки, че седем здания в района са били унищожени, а други 35 са развалени.

Новите офанзиви идват ден откакто съветските сили нанесоха едни от най-големите си въздушни удари от седмици на украинската столица Киев. Най-малко 17 души, в това число дете, бяха ранени от падащи парчета.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР