Един милион души са починали от COVID-19 от началото на

...
Един милион души са починали от COVID-19 от началото на
Коментари Харесай

СЗО: COVID-19 e убил 1 милион души от началото на годината


Един милион души са умряли от COVID-19 от началото на 2022 година Това разкри Световната здравна организация, която назова тази цифра " драматичен крайъгълен камък ".
Всичко по тематиката: Омикрон - новият коронавирусен вид 934
По данни на СЗО от началото на пандемията преди повече от две години и половина повече от 6,4 милиона души по света са изгубили живота си в резултат на ковид.

Шефът на организацията Тедрос Адханом Гебрейесус съобщи, че цифрите, достигнати тази седмица, демонстрират, че светът не се " учи да живее " с вируса.

Тази седмица преминахме трагичния крайъгълен камък от 1 милион смъртни случая от началото на тази година, разгласи той на конференция.

" Не можем да кажем, че се учим да живеем с ковид, когато 1 милион души са умряли от COVID-19 единствено през тази година, когато сме от две години и половина в пандемия и имаме всички нужни принадлежности за попречване на тези смъртни случаи ", акцентира Гебрейсус.

Той призова правителствата да усилят напъните си за имунизиране на всички здравни служащи, по-възрастни хора и други, изложени на най-голям риск, за постигане на 70% покритие на имунизациите за цялото население.

Въпреки че настояването на СЗО беше страни да са ваксинирали 70% от популацията си до края на юни, 136 страни не съумяха да реализират задачата, а в 66 от тях към момента покритието е под 40%.

Радостно е да се види, че някои страни с най-нисък % на имунизация към този момент наваксват, изключително в Африка, регистрира шефът на СЗО.

По негови думи единствено 10 страни са с по-малко от 10% имунизирани.

Според Гебрейсус обаче " би трябвало да се направи доста повече " за имунизиране, тестване и ограничение на разпространяването на вируса.

" Една трета от международното население остава неимунизирано, в това число две трети от здравните служащи и три четвърти от възрастните хора в страните с ниски приходи ", регистрира той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР