Един месец след като съобщи за 4,8% годишен ръст на

...
Един месец след като съобщи за 4,8% годишен ръст на
Коментари Харесай

Статистиката се коригира и видя най-после забавянето на икономиката ни

Един месец откакто заяви за 4,8% годишен растеж на стопанската система през второто тримесечие, в сряда Национален статистически институт поправя надолу данните. Ръстът на Брутният вътрешен продукт на годишна база се оказа, че е в действителност 4%, което към този момент слага България в графата на стопанските системи, в които има закъснение.

През предходното тримесечие поправеният годишен растеж беше 4,2%, т.е. по-висок от настоящия. Променени са и данните по отношение на тримесечие по-рано - през август Национален статистически институт заяви за 1,1% растеж, а в този момент - за 0,8%.

Подобни корекции на данните са правени обаче и от статистиките в целия Европейски съюз и на процедура растежът на българската стопанска система още веднъж я слага доста покрай междинния за съюза, който е 4,2%, проличава от данните, които Евростат разгласява в сряда.

Европейската стопанска система също търпи закъснение, защото през първото тримесечие растежът на годишна база беше 5%. Икономиките на Естония, Литва, Латвия и Полша към този момент регистрират спад на тримесечна база, което, в случай че продължи още едно-две тримесечия, към този момент ще значи криза.

За относително огромната промяна на данните, които прави Национален статистически институт, няма единствено една причина. В съпоставяне с изнесените през август данни са изменени по малко данните и за износа, и за вложенията, и за груповото и самостоятелното ползване.

През август Национален статистически институт заяви, че създаденият у нас през второто тримесечие БВП е бил за 38,3 милиарда лева, до момента в който в този момент тази цифра е поправена на 39 милиарда лева

Това обаче не води до повишение на растежа, тъй като Национален статистически институт прибавя към тези данни и инфлацията, а тъкмо през второто тримесечие тя се форсира.

Дори поправените надолу данни обаче надвишават доста прогнозите на наши и непознати икономисти и организации.

Европейската комисия да вземем за пример напролет предвижда за България 2,6% растеж на стопанската система, само че при започване на лятото поправя тази прогноза на 2,1%, както направи и Българска народна банка. 2,5% бе прогнозата на Европейска банка за възстановяване и развитие, а Министерството на финансите и Световната банка понижиха преди 2 месеца прогнозата си на 2,6%.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР