Един месец ще е необходим на магистратите, за да решат

...
Един месец ще е необходим на магистратите, за да решат
Коментари Харесай

Съдят Столична община за отказ да признае брак между жени

Един месец ще е нужен на магистратите, с цел да решат дали гражданският брак сред двете българки, подписан във Англия, е годен и у нас, заяви bTV.

Само преди дни Лили и партньорката й празнуват първата годишнина от сватбата си.

„ Родителите ми, сестра ми пристигнаха в Англия, с цел да сключим брака. Роднините ми, приятелите ми бяха с нас лятото тук, когато си направихме празник за околните хора”, споделя Бабулкова.

Всеки брак сред български жители, подписан в чужбина, би трябвало да се пресъстави и у нас. Лили и половинката й също пробват да отразят смяната в фамилното си състояние, само че получават отвод.

„ Ние в този момент сме женени в една част от света, само че не и в личната си страна. Бихме желали да сме семейство като всяко друго в България и да се употребяваме от същите права, чисто прагматично – опцията да изтеглим общ заем, да се наследяваме, да можем умерено и несъмнено да отглеждаме децата си и, почтено да кажа, за мен го има и моралния проект за това просто да не сме чисто законодателно хора втора ръка”, съобщи Лили Бабулкова.

"Хомосексуалните двойки сме тук – живеем, сътворяваме партньорства, сътворяваме фамилии, имаме деца, а към този момент законът е незабележим за нас, това ни слага в доста неприятни и нежелани от никой обстановки. Например, когато сътрудникът ни е в болница, ние нямаме право да бъдем до него”, добави Венета Лимберова.

Двете дами настояват, че непризнаването на брака им може да докара до правни парадокси – да вземем за пример многоженство.

„ Съгласно българското законодателство нямат смяна в гражданското си положение. Нито са омъжени, нито са оженени”, сподели Милко Младенов, кмет на регион „ Люлин”.

От общината се базират на Конституцията, съгласно която бракът е "съюз сред мъж и жена ".

От ЛГБТ обществото обаче се надяват решение на съда в тяхна изгода да предизвика законови промени.

България може и да се окаже задължена да признае подписаните еднополови бракове. Само преди две седмици в Европейския съд стартира дело за признание на гей браковете, откакто румънският Конституционен съд изиска от Европейския да се произнесе по сходен на този у нас случай.

Гей браковете към този момент са позволени в доста страни, в други това следва и към този момент се признават единствено избрани права на тези двойки. В Европа в 15 страни сключването на цивилен брак сред двама души от един пол е законно. Холандия е първата, разрешила брак сред хомосексуална двойка.

Тази година четири европейски страни се включиха в листата – Малта, Германия, Финландия и Австрия, където обаче решението влиза в действие от 2019 година. В Канада и Съединените щати еднополовите бракове също са разрешени, а през вчерашния ден и Австралия ги узакони.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР