Един месец остава до развръзката в българския футбол за сезон

...
Един месец остава до развръзката в българския футбол за сезон
Коментари Харесай

Битка на всички фронтове: какво предстои в плейофите в Първа лига

Един месец остава до развръзката в българския футбол за сезон 2022-23. Тя ще стане ясна след изиграването на плейофите, които стартират в края на седмицата и следват към този момент изиграния постоянен сезон. На пръв взор главната конспирация е в борбата за купата, където " Лудогорец " и ЦСКА са разграничени единствено от една точка.

Не по-малко забавно е обаче и в битката за останалите места в Топ 6, за присъединяване в Европа, както и измежду изпадащите.

Форматът в плейофите разделя тимовете в три потока. Шест се борят за челните позиции, други четири дефинират седмия в крайното класиране, а третата група също се състои от шест отбора.

Битката за купата

Пет кръга и 15 мача ще дефинират дали " Лудогорец " ще ликува с 12-та поредна купа в българския футбол или ЦСКА ще успее да смъкна отбора от Разград от върха. Двата тима влизат в плейофите, разграничени единствено от една точка - първенците от Разград имат 74, а алените са със 73.

За поредна година шампионският плейоф ще се играе в съкратения формат от единствено едно завъртане сред тимовете, останал от сезоните, повлияни от коронавирусната пандемия.

Зад двата тима, борещи се за купата също е забавно, като е значимо кой ще завъри на трета позиция. " ЦСКА 1948 " дълго време заема това място и влиза в плейофите с 59 т., като има пет повече от " Левски ".

Третото място е значимо, защото дава право на присъединяване в баража за Лига на конференциите, против седмия. Ако " ЦСКА 1948 " или " Черно море " обаче приключи трети и завоюва Купата на България, то тогава в баража ще играе четвъртият след плейофите.

Останалите два тима в Топ 6 са " Черно море ", който влиза в плейофите с 53 т. (една по-малко от " Левски " ) и " Локомотив " (Пловдив).

Програма
31 кръг

" ЦСКА 1948 " - " Левски " (14 май 20 ч.)
ЦСКА - " Черно море " (15 май 18 ч.)
" Лудогорец " - " Локомотив " (Пловдив)

32 кръг (20-21 май)
" Локомотив " (Пловдив) - " Левски "
" Черно море " - " ЦСКА 1948 "
" Лудогорец " - ЦСКА

33 кръг (27-28 май)
" ЦСКА - " Локомотив " (Пловдив)
" ЦСКА 1948 " - " Лудогорец "
" Левски " - " Черно море "

34 кръг (3-4 юни)
" Локомотив " (Пловдив) - " Черно море "
" Лудогорец " - " Левски "
ЦСКА - " ЦСКА 1948 "

35 кръг (7-8 юни)
" ЦСКА 1948 " - " Локомотив " (Пловдив)
" Левски " - ЦСКА
" Черно море " - " Лудогорец "

Още във втория кръг на плейофите " Лудогорец " приема ЦСКА в Разград, като това може да се окаже един от основните мачове в борбата за купата. Програмата планува дербито сред " Левски " и алените да бъде в работен ден и да е в последния кръг от плейофа.

Заветното седмо място и кой ще изпадне

Седмото място в Първа лига неведнъж се оказва по-ценно от това да завършиш в първата шестица и просто да доиграеш сезона. За тази позиция ще се борят четири тима, които играят в така наречен втора група. Това са " Славия " (49 т.), " Арда " (42 т.), " Локомотив " (София), който има 38 т. и " Ботев " (Пловдив) - 32.

Четирите тима ще играят по два пъти между тях. Този, който е седми в крайното класиране отива на бараж против третия или четвъртия.

Съкратен формат на плейофите има и в третата група, където шест тима ще дефинират изпадащите. Два отбора непосредствено отиват във Втора лига, до момента в който 14-тият след края на сезона ще играе бараж за оставане.

В плейофите влизат " Ботев " (Враца), който е 11-ти и има 28 т., " Берое " (27 т.), " Пирин " 24 т., " Хебър " (23 т.), " Септември " (22 т.) и " Спартак " (Варна), който е финален със единствено 17 т. дотук.

 Битка на всички фронтове: какво следва в плейофите в Първа лига
© LAP.BG

Отборът от Варна има най-тежката задача, само че приема на своя терен двата си директни съперника " Хебър " и " Септември ".

Битката сред трите тима е забавна и поради треньорите на тимовете. В битката за оставане в Първа лига са забъркани Димитър Димитров, който е първенец с " Литекс " и " Левски ", и в този момент води " Спартак ", различен треньор ставал първенец като Любослав Пенев (начело на " Хебър " ), както и Красимир Балъков, поел неотдавна " Септември ".

Последните два след плейофите изпадат, а 14-тият ще се срещне в бараж против третия от Втора лига.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР