Един месец, часове наред дискусии, нападки и процедурни хватки отне

...
Един месец, часове наред дискусии, нападки и процедурни хватки отне
Коментари Харесай

С "разнобой в коалицията" депутатите приеха достъпа до парламента с COVID сертификат

Един месец, часове наред полемики, нападки и процедурни хватки лиши на новото Народно заседание да одобри правила за достъп до постройката на Народното събрание единствено със документ за COVID-19. Темата за удостоверението за ковид се оказа първото очевидно разцепление в ръководещата коалиция, откакто " ИТН " сподели неодобрението си за приемането на решението.

В последна сметка депутатите одобриха от 24 януари в Народното събрание да се влиза с удостоверения за имунизиране, преболедуване, проучване или антитела. На входа на Народното събрание ще има опция за антигенни проби, като депутатите ще заплащат своите, а за медиите, сътрудниците на парламентарните групи и администрацията на Народното събрание разноските ще бъдат поети от бюджета на Народното събрание.

" ИТН " против сътрудниците

" ИТН " още веднъж се разгласи за отдръпване на решението (партията на Слави Трифонов нееднократно е посочвала, че е срещу документите за COVID-19 - бел. авт.). Момчил Иванов от парламентарната група уточни, че групировката може да внесе предложение за промени в правилника за работа на Народното събрание, в което да написа: " Заклевам се да съблюдавам конституцията и законите в страната, в случай че имам зелен документ ".

С това той продължи изявлението на Ива Митева (бивш ръководител на Народното събрание - бел. авт.), че е конституционно обвързване на депутатите да вървят на работа в Народното събрание. " Как ще се действа, в случай че някой депутат няма документ за имунизиране или преболедуване и не желае да се тества ", попита Митева, само че не получи отговор. В същия звук бяха и изявленията на депутатите от " Възраждане ", че " документът пречи на правото на труд ", заключи Елена Гунчева.

Митева изброи и редица юридически забележки за приемането на решението в сегашния му тип. Определи, че Народното събрание иззема функционалностите на министъра на опазването на здравето, чийто заповеди дефинират ограниченията против разпространяването на ковид. Посочи, че не е ясно по какъв начин ще бъде проведено тестването на входа на Народното събрание: " Къде ще се създадат пунктове? Трябва да дойдат лаборанти? Има ли бюджет за проби ", попита Ива Митева.

На рецензиите на Митева със удовлетворение реагираха депутати от ГЕРБ-СДС: " Госпожа Митева унищожи това решение и се чудя за какво не ги разискват авансово в болшинството тези неща, вместо да се излагате ", сподели Радослав Чолаков от партията на Бойко Борисов. И Хасан Адемов от Движение за права и свободи означи " разнобоя в ръководещата коалиция ".

Ако един подобен обикновен въпрос не може ли да бъде решен в границите на месец, месец и половина, по какъв начин оттук нататък ще решите огромните въпроси в опазването на здравето?
 Хасан Адемов,
народен представител от Движение за права и свободи

ГЕРБ-СДС против " Българска социалистическа партия за България "

Съвсем не всъщност за въвеждането на Коронавирус документ като изискване за достъп до постройката на Народното събрание, ГЕРБ-СДС и " Българска социалистическа партия за България " използваха дебата, с цел да създадат взаимни политически офанзиви. Бившият министър на опазването на здравето в държавното управление на Бойко Борисов Костадин Ангелов означи, че парламентарната група на социалистите е сменила позицията си за Коронавирус разпоредбите, поради че в предходен парламент " Българска социалистическа партия за България ".

 Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС демонстрира на Явор Божанков от
© Юлия Лазарова

Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС демонстрира на Явор Божанков от " Българска социалистическа партия за България " разпечатан статус на депутата от социалистическата партия във " Facebook ".

Ангелов приказва и за статус на Явор Божанков ( " Българска социалистическа партия за България " ) във " Facebook ", в който пишело, че " когато гащите спрат пръднята, тогава маските ще спрат вируса ". В отговор депутатът от социалистическата партия разгласи, че е препубликувал смешка, илюстрираща отношението към постоянно сменящите се заповеди на тогавашното държавно управление за Коронавирус ограниченията.

Какво в действителност се одобри

Решението бе в последна сметка признато с гласовете на " Продължаваме промяната ", ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи, " Българска социалистическа партия за България " и " Демократична България ". " ИТН " и " Възраждане " не участваха в гласуването.

Окончателните правила за документите за достъп до Народното събрание се разграничават от общовалидните за страната. Народните представители би трябвало наложително да имат приключен имунизационен курс (три от утвърдените в Европейския съюз ваксини са двудозови, четвъртата е в една), до момента в който българската интерпретация на Коронавирус документите приема за годно и удостоверението след една доза.

В разпоредбите за документите за преболедуване в Народното събрание по този начин и не бе конкретизирано дали документът за преболедуване е годен за шест месеца (както е по европейските правила) или за една година (както е тълкуванието на българското здравно министерство).

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР