Един машинен глас струва 55 лева - като разходи, а

...
Един машинен глас струва 55 лева - като разходи, а
Коментари Харесай

Един машинен глас струва 55 лв, a хартиената бюлетина 70- 80 стотинки

Един машинен глас коства 55 лв. - като разноски, а хартиената бюлетина 70- 80 стотинки. Това разяснява пред Нова тв представителят на ЦИК Димитър Димитров. Той и някогашният член на ЦИК и някогашен представител на комисията Цветозар Томов разясниха последните промени в Изборния кодекс.

„ Машинното гласоподаване е аутосорсване на изборния резултат, на някаква частна компания, в българския случай. Тя внася някакво съоръжение, то се сертифицира, процесът в действителност е комплициран, даже тези, които са специалисти, постоянно не могат да се ориентират в софтуера и тънкостите по основаване на изборния резултат. ", аргументира се Димитров.

Томов на собствен ред разясни, че това не е първият случай, в който подобен текст се вкарва в Изборния кодекс. Той е на мнение, че машинното гласоподаване може да позволи два казуса, които основават безпорядък в изборния развой. Единият бил това да се отстрани субективният фактор при броенето на бюлетините, а другият - да се понижат недействителните гласове.

Нито Германия, нито Нидерландия, нито Ирландия се намират в 20 век, само че са решили, че от позиция сигурността на изборите е добре да няма машинно гласоподаване. Има доста други способи да се реализира единодушие на това, което се брои”, отвърна на собствен ред Димитров.

Томов пък добави, че проблемите на изборния развой не може да се чака, че ще бъдат решени просто с въвеждането на нови технологии за вота. По думите му над 300 000 гласа от последните парламентарни избори основават чувство на платен и следен избор. При гласоподаване на хартия с едно драскане в друго квадратче, гласът става нереален, даде образец Томов. И уточни, че с машини операцията ще е по-трудна.

Димитров обаче му опонира, че 88 машини не са дали никакъв резултат.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР