Убит мъж, един хоспитализиран, след като кит обърна лодка край Австралия

...
Един мъж загина, а друг беше хоспитализиран в Австралия, след
Коментари Харесай

Един мъж загина, а друг беше хоспитализиран в Австралия, след като кит удари и обърна малката им лодка по време на риболовен излет, съобщиха властите.

Двамата мъже бяха изхвърлени от лодката, когато тя беше ударена около 6 часа сутринта местно време в събота (20:00 GMT в петък) във водите край Ла Перуз, на около 14 километра (девет мили) югоизточно от Сидни.

Продължавайте да четете

списък от 4 елемента „Въстание на косатки“: Защо китовете косатки се насочват към лодки?Снимки: Австралийските спасители са „оптимистични“ за оцеляването на заседналите китове< /h3>Древният кит, намерен в Перу, може да е най-тежкото животно, съществувало някогаСнимки: Гърбавите китове привличат посетители на бреговете на Колумбиякрай на списъка

Хората на втора лодка вдигнаха тревога, след като забелязаха 4,8-метров плавателен съд без хора във водата, каза полицията.

53-годишният капитан е бил изваден от водата наблизо, лекуван е от парамедици и е отведен в болница, където според властите е в стабилно състояние. Вторият мъж, на 61 години, беше в безсъзнание и почина на място.

Лодката „вероятно е била блъсната или ударена от кит, който е пробил, което е накарало лодката да се наклони, изхвърляйки и двамата мъже“, се казва в изявление на полицията.

Изпълняващият длъжността суперинтендант на водната полиция Сиобхан Мънро описа сблъсъка като „трагичен инцидент“ и разказа как капитанът на лодката се е опитал да задържи своя спътник „колкото може по-близо“ в опит да го спаси.

Според австралийската национална телевизия ABC Мънро каза, че мъжете може да са били във водата 45 минути, преди да бъдат спасени.

Въпреки че Австралия има обширна брегова ивица и водите й са домакини на 10 големи и 20 по-малки вида китове, човешките смъртни случаи, причинени от китове, са рядкост.

Гърбавите и южните десни китове пътуват на север към по-топлите места за размножаване през зимните месеци в Австралия, връщайки се на юг между септември и ноември.

„В момента има много китове навън и има много примери за китове, които пробиват до лодки“, каза Мънро.


Изпълнителният директор на New South Wales Maritime Марк Хъчингс каза, че хората във водата трябва да стоят на 100 метра от възрастен кит и на 300 метра, ако китът придружава теле.

„Китовете не са там, за да навредят на някого, но тези взаимодействия могат да се случат“, каза Хъчингс пред ABC.

Инцидентът идва по-малко от две седмици, след като четириметров гърбат кит беше ударен в главата от витло на лодка край бреговете на Западна Австралия.

През юни осем датчани бяха спасени, когато платноходката им се преобърна в Тихия океан след сблъсък с един или два кита.


Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР