Един мафиот, живеещ в изгнание, прави в YouTube разкрития срещу

...
Един мафиот, живеещ в изгнание, прави в YouTube разкрития срещу
Коментари Харесай

Турският вътрешен министър е замесен във внос на кокаин: Мафиотски бос в изгнание обвинява

Един мафиот, живеещ в заточение, прави в YouTube разкрития против турското държавно управление. Клиповете му са гледани от милиони в интернет - феномен, който демонстрира, че недоволството на турците нараства.
Тежки обвинявания против високопоставени политици
При това записът, който съставлява монолог пред камерата, надали може да бъде по-скучно инсцениран: с разкопчана черна риза и златна верижка на врата говорещият е седнал на маса, евентуално в конферентна зала на някой хотел, върху която прилежно е подредена купчинка листа. Предполага се, че това са доказателствата за неговите обвинявания против високопоставени политици в Турция. Зад него се виждат празни столове и маси.

При естествени условия никой не би показал интерес към това видео, споделят сестрите Дилсад и Мая. Но в Турция от дълго време към този момент нищо не е обикновено. Пред " Тагесшау " двете учителки, чиито имена са изменени, са се наговорили да гледат дружно седмото от поредицата видеа на скандалния турски мафиотски необут.

Пекер евентуално е в Дубай

Преди три седмици Пекер пусна първото си от серията видеа в YouTube, което до този миг към този момент е гледано 4,7 милиона пъти. С всяко последващо ползата нарастваше, като шестият запис единствено за три дни събра 8 милиона гледания.

" Той се намира някъде в чужбина, може би в Дубай. Едва ли би рискувал да прави това от Турция, където от дълго време щеше да бъде задържан ", споделя Дилсад.

Най-вече турският вътрешен министър Сюлейман Сойлу би имал интерес от това Пекер да спре да приказва. В седмото си видео той упреква министъра, че е забъркан във вноса на кокаин от Венецуела в Турция. Ключова роля в този канал играел Еркан Йълдъръм, който е наследник на някогашния турски министър председател Бинали Йълдъръм. Пекер твърди, че през януари Йълдъръм-младши, както го назовава на записа, е бил във Венецуела, с цел да договаря нови покупко-продажби с опиати.Реклама след 7-ми параграф

Пекер упреква турския вътрешен министър Сюлейман Сойлу в тежки закононарушения.

Дълго време правораздаването бездействаше

Мафиотският кръстник приканва турската прокуратура и публицистите в страната да ревизират изнесените данни. Но към този момент турското правораздаване, за което президентът Ердоган с горделивост твърди, че е без значение, не вижда съображение да се задейства и да ревизира изказванията на Пекер.

В неделя обаче стана ясно, че е анулирана оправдателната присъда на някогашния вътрешен министър Мехмет Агар и още няколко обвинени за разнообразни убийства през 1990-те години, и че против тях ще има нов развой. Агар е един от високопоставените турски политици, против които Пекер хвърля тежки обвинявания в своите записи.

 Сюлейман Сойлу (вляво) с президента Ердоган
Сюлейман Сойлу (вляво) с президента Ердоган
Снимка: Getty Images/Guliver photos

Ердоган мълчи

Дотук турският президент Ердоган не е взел отношение по въпроса. Вътрешният министър Сойлу се опита в едно изявление да сложи под подозрение достоверността на изказванията на Пекер, само че реализира тъкмо противоположното - ползата към неговите разкрития в YouTube набъбна.

Проправителствените малките екрани и вестници пренебрегват тематиката. Но в обществените мрежи се водят бурни полемики. Мнозина сраняват абсурда с турска версия на мафиотския сериал " Narcos " на Netflix, споделя Мая.

Спекулациите за претекстовете на Пекер са безчет. В седмото си видео той твърди, че не желае да става народен представител. Двете сестри считат, че по този метод той желае да издейства уволнението на Сойлу, с цел да може да се върне в страната, откакто бъде опрощение. Мнозина гледат с паника на това по какъв начин вътрешният министър уголемява властта си в Турция. Неговото име даже е спрягано като вероятен правоприемник на президента Ердоган.

Расте недоволството против политическия хайлайф

Авторитарният жанр на ръководство на Ердоган и неговата икономическа политика среща все по-малко утвърждение в Турция. Безработицата и инфлацията порастват, турската лира се срутва. В настоящите публични настройки ръководещата Партия на справедливостта и развиването (ПСР) и дясноекстремистката Партия на националистическото деяние (MHP), с която си партнира, дружно могат да разчитат най-вече на 40 % от гласовете на гласоподавателите. Все повече турци към този момент не имат вяра, че с този президент отпред страната им има бъдеще.

Седат Пекер към този момент не упреква персонално Ердоган. Според него казусът се корени в така наречената " дълбока страна ". Имат се поради политици като Сойлу и Агар, които са упрекнати в тъмни покупко-продажби и отвращение да бъдат решени редица проблеми на страната, като да вземем за пример кюрдският въпрос или проблемите на малцинствата.

Може ли един мафиот да даде лъч вяра на Турция?

Този метод на говорене се харесва на сестрите Дилсад и Мая. Те схващат, че мафиотският необут не е чист като сълза и евентуално на съвестта му лежат тежки закононарушения, в това число убийства. Но в тази ситуация той споделя значими за Турция неща, с което даже печели благосклонностите им. Двете се надяват задоволително хора в дясноекстремисткия лагер да видят записите на Пекер, който самият прозилиза от средите на националистите. Сега вярата е, че той ще може да ги накара да размислят. А това, че таман един мафиотски необут се трансформира в лъч на вяра за някаква смяна в Турция, е единствено още едно удостоверение за печалното положение, в което се намира страната през днешния ден, споделят двете сестри.

Текстът е оповестен
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР