Един лев днес осигурява много по-малко здравеопазване, отколкото е било

...
Един лев днес осигурява много по-малко здравеопазване, отколкото е било
Коментари Харесай

Иван Тодоров, ББА: Нужна е политическа воля за съставяне на адекватен бюджет на НЗОК

Един лев през днешния ден обезпечава доста по-малко опазване на здравето, в сравнение с е било през вчерашния ден. В края на годината чакаме общата инфлация да бъде над 20%. След 2 години рецесия и огромна тежест, която се понесе от българските лечебни заведения, те са на ръба на изтощението. Пост-Ковид рецесията докара до икономическа усложнена обстановка, която освен слага под опасност качеството на медицинските грижи, само че и тяхното оцеляване. Товаказа зам.-председателят на ББА Иван Тодоров в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той разясни, че болничните заведения в цяла Европа приканват държавните управления за незабавни ограничения за избавяне на бранша.

" В Германия приказват за заплаха от затваряне на лечебни заведения, заради огромното нарастване на цените на енергоносителите. И при нас има голяма заплаха да се стигне до банкрути на лечебни заведения. Предходната обстановка сподели, че опазването на здравето е бранш от националната сигурност, за това призоваваме за съответни ограничения. В началото на годината бяха обезпечени спомагателни средства за бюджета на НЗОК, а в този момент може да бъдат освободени ", добави Тодоров.

" Българското опазване на здравето страда от хронично недофинансиране. Клиничните пътеки, макар че бяха увеличени с към 25%, бяха недофинансирани и преди този момент. А Спешна помощ и РЗИ са една от частите на опазването на здравето. Болничната помощ е друга част. Трябва да се плануват средства за всички елементи ", акцентира той.

Тодоров счита, че първото нещо, което би трябвало да се направи, е освобождение на насъбрания запас, който е в НЗОК.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР