Един косовски полицай беше убит, а друг ранен при стрелба

...
Един косовски полицай беше убит, а друг ранен при стрелба
Коментари Харесай

Стрелба в Косово и обвинения към Сърбия

Един косовски служител на реда беше погубен, а различен ранен при пукотевица в село в Северно Косово тази заран, заяви косовският министър председател Албин Курти, ц итиран от Ройтерс.

Двамата мъже са патрулирали покрай път, за който им е било обявено, че е блокиран, когато " полицейската част е била атакувана от разнообразни позиции с тежки оръжия, в това число гранати ", се споделя в изказване на косовската полиция.

Премиерът на Косово упрекна Сърбия, че нападението е било осъществено с нейна поддръжка, заяви Асошиейтед прес.

Курти изясни, че случаят е станал към 03:00 ч. през нощта локално време в село Банска, община Лепосавич, на 55 км северно от Прищина. Според косовската полиция два камиона без регистрационни номера са блокирали мост на входа на селището . Три полицейски екипа били изпратени да отворят пътя , когато попаднали под обстрел от разнообразни позиции с огнестрелно оръжие, ръчни гранати и бомби. Полицията съумяла да отблъсне нападението и да откара ранените служители на реда в болница. В Южна Митровица. Единият от чиновниците бил към този момент мъртъв при идването в болничното заведение. Животът на другия е вън от заплаха.

Организирана престъпност, политически, финансово и логистично подкрепяна от Белград, нападна нашата страна “, написа Курти във Facebook. „ Правителството на Република Косово и държавните ѝ институции са подготвени и координирани, с цел да отговорят на престъпността и нарушителите, на терора и терористите “, добави той. Според известието му стрелбата против полицията продължава.

Президентът на Косово Вьоса Османи, която е в Ню Йорк за Общото заседание на Организация на обединените нации, осъди убийството като „ набези против суверенитета на Република Косово “ и удостоверение за „ дестабилизиращата мощ на незаконните банди, проведени от Сърбия “.

Посланикът на Съединени американски щати в Прищина осъди „ оркестрираните, насилствени офанзиви против косовската полиция тази заран “ и добави, че „ косовската полиция има цялостна и законна отговорност за налагане на върховенството на закона съгласно конституцията и законите на Косово “.

От своя страна ръководителят на сръбския парламент Владимир Орлич съобщи, че косовският министър председател Албин Курти „ бърза да упрекна сърбите “ за убийството на косовски служител на реда тази нощ, до момента в който в действителност самият Курти желае ескалация на място, заяви Асошиейтед прес.

Орлич съобщи по телевизия „ Първа “, че Курти „ споделя, че това е някаква проведена акция на експерти. Те би трябвало да са били разпознати и той знае кои и какво са те. “ 

Напрежението в Косово, някогашната сръбска провинция, се повиши след конфликти през май , когато над 90 бойци от мироопазващите сили на НАТО и към 50 сръбски протестиращи бяха ранени в Северно Косово. Етническите албанци съставляват над 90 % от популацията в Косово, а сърбите са болшинство единствено в северната му част, където се възнамерява основаването на асоциация на общините с преобладаващо сръбско население. Миналата седмица договарянията под егидата на Европейски Съюз за нормализиране на връзките сред тогавашните врагове от Косовската война навлязоха в застой. Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел упрекна Курти за това, че към момента не е основана асоциацията на общините с преобладаващо сръбско население, което би им дало по-голяма автономия.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР