Един командос бе убит при опита за задържане в Киргизстан

...
Един командос бе убит при опита за задържане в Киргизстан
Коментари Харесай

Сблъсъци в Киргизстан пред дома на бившия президент, един командос е загинал

Един командос бе погубен при опита за задържане в Киргизстан на някогашния президент Алмазбек Атамбаев.

36 души са потърпевши при интервенцията, която приключи с крах, съобщи ТАСС, като се базира на министерството на опазването на здравето. Киргизстанските специфични елементи започнаха нощес опит да задържат Атамбаев, който е упрекван в корупция и е в спор с сегашния президент Сооронбай Жеенбеков. Пред дома на някогашния държавен глава в село Кой-Таш, покрай столицата Бишкек, обаче се бяха събрали стотици негови последователи, които дадоха отпор.

Един от ранените при последвалите конфликти командос е умрял по-късно в болница. Той е бил прострелян, като патронът е минал през неговата бронежилетка. Сред потърпевшите общо 36 души са 15 представители на правоохранителните органи.

Президентът Жеенбеков е прекъснал отпуската си и се е върнал в столицата Бишкек, където през днешния ден ще се организира изключително съвещание на националния Съвет за сигурност.

Атамбаев бе държавен глава на Киргизстан от 2011 до 2017 година Той стана първият президент в историята на централноазиатската някогашна руска република, отдръпнал се непринудено от поста. В Киргизстан президентът има право единствено на един шестгодишен мандат, съобщи Българска телеграфна агенция.

Именно Атамбаев бе основател за издигането на кандидатурата на Жеенбеков за негов правоприемник на поста. През пролетта на предходната година обаче някогашният президент призна обществено, че има съществени различия със своя правоприемник. През юни киргизстанският парламент лиши Атамбаев от правосъден имунитет, с цел да може той да бъде съден по обвинявания в корупция. Бившият президент твърди, че те са политически стимулирани.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР