Един кмет и двама полицаи са сред 47-те лица, окончателно

...
Един кмет и двама полицаи са сред 47-те лица, окончателно
Коментари Харесай

Кога ще ги стигнем румънците? Един кмет и двама полицаи, общо 47 са осъдени за корупция за един месец!

Един кмет и двама служители на реда са измежду 47-те лица, дефинитивно наказани по каузи за корупция в Румъния през месец март тази година, заяви през днешния ден пресслужбата на Националната дирекция за битка с корупцията (НДБК), представена от организация Аджерпрес и Българска телеграфна агенция.

Всички те са наказани с 19 правосъдни решения. Сред тях има са още двама души на управителни длъжности в държавни компании, началник на финансова работа на локално ниво, нотариус, двама правосъдни чиновници.

Наложените санкции варират сред 5 години и 6 месеца затвор и година и шест месеца условно, прецизираха от НДБК.

През февурари министърът на правораздаването на Румъния изиска да уволни ръководителя на дирекцията Лаура Кодруца Кьовеши, което провокира хиляди хора да излязат на тричасов протест на Площада на успеха в Букурещ, където през последната година се проведоха доста демонстрации в отбрана на независимостта на правосъдната система и правовата страна.

Министър Тудорел Тоадер разгласи Кьовеши в властническо държание, въвличане в каузи, нарушение на конституцията и нанасяне на вреди на имиджа на страната.

"Искаме самостоятелна правосъдна система, а не такава, където има политическа интервенция ", обявиха обаче протестиращи, които са събраха и в други градове.

По-късно Висшият съвет на магистратурата в страната отхвърли предлагането на министъра. След това и президентът Клаус Йоханис, който имаше последната дума, отхвърли да в профил Кьовеши с претекста, че Тоадер не е могъл да го убеди, че има аргументи за това.

Само за 2016 година в Румъния за корупция са били наказани 1270 души, точно откакто Кьовеше пое дирекцията. Сред предадените на правораздаването бяха трима министри, шестима сенатори, 11 депутати, 47 кметове, 16 магистрати и 21 мениджъри на държавни компании. Около 40% от наказаните рушветчии са пратени зад решетките. Едва 10% от изправените пред съда са били оневинени. Освен това магистратите са наредили да бъдат иззети общо 226 милиона евро от наказани за взимане на подкупи.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР