Eдин журналист в „Дума“ демонстрира напор да покаже, че още

Eдин журналист в „Дума“ демонстрира напор да покаже, че още ...

Лъжица катран за Пеевски в кацата с мед КТБ.

Eдин журналист в „Дума“ демонстрира напор да покаже, че още мърда с опит за анализ по темата за КТБ. Похвално усилие във вестник, в който некролозите за съжаление преобладават пред авторските материали, пише "Монитор".

Похвално, но и не съвсем. Защото в кацата с мед, от която банкерът беглец Цветан Василев бъркаше ежедневно, докато не я изпразни съвсем, се озова и журналистическа лъжица катран. А това прецака анализа кардинално, превръщайки го във фейк.

Въпросният фейк – мъртвороден, но редовно възкресяван от псевдоанализатори от кръга „Капитал“ и манипулаторите на Стояна Георгиева от сайта „Медиапул“, приписва несъществуващи връзки на депутата и издател на „Телеграф медия“ Делян Пеевски с тютюневия холдинг „Булгартабак“.

Опитите ни да преброим колко пъти е изричана и опровергавана тази лъжа, катастрофират. Защото Фабриката за фейкове не се нуждае от подканяне. Ако не е „Булгартабак“, то ще е нещо друго – опорни точки за бой по Пеевски винаги се намират.

Оказва се обаче, че и колегите в „Дума“ колекционират фейкове, за да ги тиражират, когато решат да изплуват над некролозите, с които си запълват страниците и да поработят малко и като журналисти.

Истината за КТБ се появи в „Монитор“ още през юни за петата годишнина от избухването на аферата. При това само с факти. Журналистът обаче реагира с темпо, достойно за годишник и успява да спастри своя „анализ“ с кански мъки чак сега.

Явно в месеците, които са му били необходими, за да се справи с тази трудоемка за него задача, е събирал „сламки“. Но дори и това му е коствало много усилия, защото по най-елементарния начин е щипнал тъкмо от фейковете, вместо да си направи услуга и да види как професионалистите правят подобни анализи.

Вероятно ще прозвучи нескромно, но бихме посъветвали журналистите в партийното издание да не се катерят по високите клони, ако не го умеят. Просто защото им лъсват голите червени задни части. А гледката не е приятна.

Източник: blitz.bg