Останките от търг погълнаха правителството в офшорна буря

...
Един източник си спомня, че служител каза, че твърденията на
Коментари Харесай

Един източник си спомня, че служител каза, че твърденията на индустрията за растящ натиск върху разходите, както във веригата на доставки, така и в цената на заема, просто не се вярва.

Проучването на останките от търг, който не привлече нито един ват нова офшорна вятърна енергия, може да има малко съмнение, че са били прави.

Досега тръжната система на Обединеното кралство имаше изключителен успех.< /p>

Те предлагат държавна подкрепа под формата на „договори за разлика“ (CfD), които гарантират бъдещи цени както на производителите, така и на потребителите.

Когато цените на едро на електроенергията са по-ниски от договорената цена, Хазната компенсира разликата към генератора.

Когато те са по-високи, както са били отпреди началото на войната в Украйна, доставчикът връща парите обратно на данъкоплатеца.

системата стимулира експлозия в капацитета на все по-ниски цени и този успех стимулира амбициозната цел за утрояване на капацитета от днешните 14 гигавата (GW), осигуряващи 40% от нашата електроенергия миналата година, до 50 GW.

Но тазгодишният търг се сблъска с тухлена стена под формата на напълно нереалистична ориентировъчна цена - максималната, която може да бъде таксувана - от £44 за мегаватчас (MWh) по цени от 2012 г. (приумица на системата е, че те използват цени от 2012 г. ) е около 60 британски лири днес.

„Цените са определени твърде ниски, за да могат сумите да се сумират“

При функциониращ търг генераторите наддават под тази цифра, докато се достигне консенсусна цена за „изпълнение“.

Показателно миналата година, когато ценовият натиск започна да се усилва, цената на упражняване беше £37,35, което не е далеч от референтната този път и със сигурност не е достатъчно, за да привлече оферти.

Прочетете повече:
Правителството ще смекчи правилата за планиране на вятърна енергия на сушата
Може ли една вятърна ферма на сушата да се окаже на прага ви?

Обединеното кралство не е само в затруднението да цените на вятърната енергия в морето.

Както Испания, така и САЩ имаха проблемни скорошни търгове.

За сравнение обаче първият търг на Ирландия за офшорна вятърна енергия по-рано тази година определи ориентировъчна цена от €150 (£129) и привлече 3GW от капацитет от €86MWh (£74) много по-малко от очакваното, но почти 70% по-високо от оптимистичното число за Обединеното кралство.

Натиск върху разходите

Други технологии за възобновяема енергия също са изправени пред натиск върху разходите.< /p>

Кръгът на търга достави 2,2 GW нов слънчев капацитет, но само на точно референтната цена от £47MWh, а 1,5GW нов вятърен вятър на сушата дойде на £52,29MWh, отстъпка от само 71p за ориентировъчна цена.

Това трябва да каже на енергийния отдел и новия му държавен секретар Клеър Коутиньо, че в бюджетите на енергийните компании няма мазнини или апетит за риск.

Предизвикателство

Независимо дали е умишлен, неправилно преценен или небрежен, провалът на тазгодишния търг постави правителството пред предизвикателството как да адаптира системата, за да му даде шанс да поддържа целите за нетно нула.

След това осигуряване на 7GW нов офшорен вятърен капацитет миналата година, тази година няма такъв и една мъртва година вероятно е край на тази цел от 50GW.

Индустриалният орган Energy UK изчислява, че следващите два търга ще трябва да привлекат два пъти повече голям капацитет, какъвто беше постигнат във всеки предишен търг, за да остане на пистата.

Възобновяемата енергия остава ключът към декарбонизацията, а в офшорната вятърна енергия Обединеното кралство е благословено с изобилие и сигурни доставки, като всеки нов ват измества скъпо природен газ от мрежата.

За да има някакъв шанс за доставка обаче, целият сектор - правителство, регулатори, индустрия и в крайна сметка потребителите - ще трябва да се справи с реалността на нарастващите разходи и конкуренцията.

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР