Един и същи период от време изглежда пo-кратък, преди да

...
Един и същи период от време изглежда пo-кратък, преди да
Коментари Харесай

Бъдещите събития изглеждат по-близки от миналите

Един и същи интервал от време наподобява пo-кратък, преди да минал, и по-дълъг, когато е останал зад тила ни, откриват психолози, представени от Science Daily.

Когато приказваме за времето, постоянно използваме простанствени метафори - " напред в бъдещето ", " обратно в предишното "...

Ново проучване предполога, че июзиите при възприемането на придвижването въздействат и върху метода, по който възприемаме времето.

Доказано е, че предметите ни наподобяват по-близо, когато се движим към тях, и по-далеч - когато се отдалечаваме - даже дистанцията да е еднообразно.

Същото се случва и с времето, твърди Юджийн Карузо, експерт по логика на психиката от университета на Чикаго.

Според участниците в един от неговите опити празникът Свети Валентин е по-близо до сегашното седмица, преди да настъпи, в сравнение с една седмица по-късно.

Карузо назовава тази заблуда на усещането " темпорален Доплеров резултат ". Опитите му удостоверяват, че тя зависи от метода, по който възприемаме придвижването в пространството. Чувстваме бъдещето по-близко, тъй като ни се коства, че се движим към него.

Но това не е " инцидентен недостатък " на съзнанието ни - съгласно учените той обслужва значима цел. Хората още не са усвоили пътуването във времето - не можем да променяме предишното. Но можем да се подготвим за бъдещето.

Възприемането на бъдещите събития като по-близки евентуално е психически механизъм, които ни разрешава да се оправяме с по-добре с нещата, които ни предстоят.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР