Един гръцки и един турски кораб са се сблъскали в

...
Един гръцки и един турски кораб са се сблъскали в
Коментари Харесай

Гръцки и турски военни кораби се сблъскаха в Средиземно море

Един гръцки и един турски транспортен съд са се сблъскали в Източната част на Средиземно море. Според Атина казусът е случай, само че съгласно Анкара – провокация, съобщи Ройтерс.

Турски транспортен съд за изследване, ескортиран от няколко военни кораба, се е движел сред Кипър и гръцкия остров Крит. Той е бил следван и от гръцки военни кораби.  В сряда един от тях при приближаването си към кораба за изследване се е сблъскал леко с един от турските военни кораби. Според гръцките управляващи става дума за „ мини конфликт “.

„ Това беше случай “, се споделя в известието на гръцката страна, като прецизират, че по гръция транспортен съд няма вреди. След това той е взел присъединяване в взаимно обучение с френски кораби край крайбрежията на Крит.

Днес в Швейцария турският външен министър Мевлут Чавошглу съобщи, че Атина би трябвало да работи с повече разсъдък и прикани Европейски Съюз да спре да угажда на Гърция преди идната среща на външните министри на Европейски Съюз.

„ Гърция не би трябвало да предизвика турските военни кораби или ще получи ответна реакция “, добави Чавошглу.  Той добави, че Швейцария е предложила да бъде посредник сред Гърция и Турция за споразумяване на разногласието сред тях.

А турският президент Ердоган излезе през днешния ден с остро предизвестие, че Турция ще отвърне на всяка офанзива против нейния сеизмографски транспортен съд " Оруч Реис ", който се намира в Източното Средиземноморие.

Между двете страни от месеци пораства напрежение поради правата за изследване и извличане на газ и нефт във водите на Средиземно море. Поради съществуването на голям брой острови в района, както и заради разногласието за разделения на две остров Кипър двата члена на НАТО не реализират консенсус до каква степен се простират правата на другата страна на национални води.

Наскоро Гърция подписа съглашение с Египет уреждащо изключителните стопански зони сред двете страни в Средиземно море. Туция назова контракта незабележим.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР