Един гаф по-малко и една лъжа в повече от .

...
Един гаф по-малко и една лъжа в повече от .
Коментари Харесай

Георгиев отчете успех на ГЕРБ в СОС: Терзиев се отказва да ореже с 6,5 млн. лева здравеопазването в София

Един гаф по-малко и една неистина допълнително от. Или по какъв начин кметът на София ни избавя от... себе си. Това написа във фейсбук Георги Георгиев, общински консултант от ГЕРБ-.

Кметът се отхвърля да ореже с 6 500 000 лв. опазването на здравето в София. Това е първият ни огромен триумф като група съветници от ГЕРБ-, която работи по Бюджет 2024 година - този триумф е за всички жители на столицата.

Успяхме да се преборим с господин Терзиев и той се отхвърли от концепцията си от януари да понижи на половина парите за вложения в опазването на здравето в бюджета за тази година! За мен персонално това е значим урок - че от работата ни като съпротива на кмета има смисъл, даже когато задачата е елементарна и се състои в това да не допуснем нещата да се влошат.

Ето и хронологията:

На 28 януари предложи план на бюджет за 2024 година, в който планува " спестовност " не от друго, а от вложенията за здравна инсталация за общинските лечебни заведения и строителство на нови детски ясли. Подписът му стои под орязване от 13.8 млн лв. за 2023 година на 7.3 млн. лева за 2024 година или общо с 6.5 млн.лева.

На съвещание на здравна комисия на 13 март за разискване на бюджета ние с доктор Антон Койчев от ГЕРБ- обяснихме за какво това е неуместно, пагубно и че няма да го позволим. След това за два дни събрахме планове от шефовете на всички лечебни заведения за най-спешните им потребности от инсталация - рентгени, операционни маси, хирургически принадлежности, ехографи и други Изпратихме я на съветниците и екипа на кмета да се срещнат и да кажат от кой уред да лишим АГ " Шейново ", Първа градска или други от здравните ни заведения. Последва втори спор по тематиката на съвещание на комисията по опазване на здравето на 20 март, когато отново не чухме рационални пояснения от зам.-кмета по финанси и опазване на здравето Иван Василев за какво да приемем тази безумна концепция. Видеозаписите от тези съвещания и разискванията ни са обществени.

На 25 март, цели два месеца след внасянето на плана си за бюджет, господин Терзиев очевидно се е уверил, че икономията на 50% от парите за здраве не е добра концепция. И размислил. Затова към този момент популяризира, че ще " усили парите с 6.5 млн.лева ". Не, в действителност просто няма да ги понижим с толкоз по отношение на парите за 2023 година. Което не е същото, въпреки всичко - неистина е, че ги усилва с 6.5 млн. лева Явно с тази негова корекция се съгласява с нас да ги запазим на същото равнище като последния бюджет Фандъкова. Не ги усилваме, само че и не режем 50% от тях. Катарзисът е реалност и това е хубаво. Най-важното обаче е друго - белята ще бъде избегната.

В последна сметка по този начин защитихме общо 13,8 млн. за опазване на здравето за общинските здравни заведения и заплати за медицинския личен състав посредством финансиране на действия на здравните заведения. Опитът на Терзиев да покаже гафа си като благотворителност е тъпо държания за управленец.

Винаги съм казвал, че в полза на жителите е да се спори за това на кого е била положителната концепция, в сравнение с да се упрекваме чий е бил неприятният резултат. Важното в тази ситуация е, че успяхме да вразумим господин Терзиев и ще можем да осигурим съвременна инсталация за жителите в общинските лечебни заведения, както и почтени условия на труд на работещите в тях.

Благодаря на шефовете на общински здравни заведения за бързата реакция и поддръжката. Както и на синдикатите на работещите в опазването на здравето за ясната и кардинална позиция, която отстояваха - заслугите са на първо място техни.

Този път разсъдъкът надви, тъй като сме дружно и упорствахме до дъно. Така ще бъде и отсега нататък. Искрено съм благодарен и на сътрудниците от Българска социалистическа партия от Здравна комисия за поддръжката в борбата да не допуснем орязването на средствата.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР