Един-единствен човек у нас не иска да излезе от затвора

...
Един-единствен човек у нас не иска да излезе от затвора
Коментари Харесай

Лудост! Вижте какво е направил, минути преди да се предаде, охранителят, задигнал повече от милион от инкасо кола в Пловдив

Един-единствен човек у нас не желае да излезе от пандиза и това е именитият към този момент създател на най-крупния грабеж от инкасо автомобил - познатият като Жоро Милионера охранител от Пловдив Георги Енев.

На 22 юни 2012 година той подлъгал сътрудника си Манчо Юруков да слезе от колата, с цел да купи дюнери, и оставайки самичък с парите, влезнал в тясна пловдивска уличка, в която авансово бил паркиран фамилният му опел. Прехвърлил в него 1 471 058,52 лева в разнообразни валути и банкноти и липсващ.

Георги Енев беше разгласен за общодържавно търсене, което не даде резултат, само че на 5 юли същата година самичък се съобщи, като избра за това прокуратурата. Призна виновността си за отмъкнатите пари, само че не сподели къде са. Тогава в пловдивската полиция се тюхкаха, че Енев е отишъл в прокуратурата, където не умеели да разпитват. В Министерство на вътрешните работи щели да го принудят да признае къде са укрити откраднатите пачки.

Въпросният опел беше открит в гората над пловдивското село Храбрино и в годините оттогава много хора пробваха да открият в региона чувалите с крупната сума,но до един удариха на камък.

Милионера призна виновността си пред Пловдивския областен съд, само че още веднъж не сподели нищо за парите. “Признавам се за отговорен и скърбя. Няма какво да прибавя ", бяха единствените му думи пред магистратите. Беше наказан на 8 години затвор, последва митинг от страна на прокуратурата и наказването му беше повишено на 12 година от Апелативния съд. Върховен касационен съд удостовери по-високата присъда.

“Има такава законодателна опция - да си признаеш виновността, само че да не върнеш откраднатото " разяснява тогава прокурорът по делото Дилян Пинчев.

Всеки наказан има право да изиска предварително условно освобождение, когато е излежал най-малко половината от присъдата и има данни, че се е поправил в пандиза. Хиляди рецидивисти с прегрешения и зад решетките пробват този вид, въпреки на процедура да нямат никакъв късмет и съдилищата са затрупани с такива каузи.

За Жоро Милионера опцията да изиска предварително условно освобождение е реалност от повече от 3 и половина години, само че информация в регистрите на Съдебната палата в Пловдив сочи, че той в никакъв случай не е правил стъпки в тази посока. “Не ме е търсил от години ", споделя юристът му от времето на процеса Георги Кутрянски.

Темата се разяснява в юридическите среди в Пловдив и най-популярното мнение е, че Георги Енев е на несъмнено място единствено в пандиза. На независимост престъпният контингент ще го дебне, тъй като единствено Милионера знае къде са парите.

И е възможно да бъде похитен, измъчвани подложен на всевъзможни издевателства, с цел да разкрие местонахождението им. Георги Енев няма интерес да се знае по кое време ще излезе от пандиза, а делата за предварително условно освобождение са открити за публицисти, решенията по тях се разгласяват на уеб страниците на съдилищата. Информацията, че той към този момент е на независимост, може елементарно да изтече, в случай че се опитва тази опция.

От Пловдивския затвор удостоверяват, че Георги Енев още е при тях, тъй като наказването не е изтърпяно. От друга страна, той работи, което води до понижаване на присъдата, тъй като два дни се броят за три при полагане на труд. От огромния удар изтекоха близо 10 години и щом Милионера работи, времето, в което ще излежи присъдата си, наближава. Така той ще излезе от пандиза без медиен звук, не че другите жители на пандиза няма да научат за това и да осведомят “колегите " си, които са на независимост.

Юристи показват и още една причина Жоро Милионера да не бърза да се върне към свободния живот. Задигнатите през 2012 година пари бяха на разнообразни банки и застраховани. Щетите бяха изплатени от застрахователите и в последна сметка банките не претърпяха загуби. Въпросните застрахователни компании могат да си търсят парите от Георги Енев, само че това може да стане единствено в случай че водят против него изпълнителни каузи и ги възобновяват на 2 години поради отминалостта. Но за близо 10 години от обира е на път да изтече и безспорната отминалост и е допустимо Жоро Милионера да чака точно това в пандиза.

Човек не може да бъде съден за едно и също нещо 2 пъти и по този начин опцията, когато Георги Енев излезе на независимост, да харчи парите си, е изцяло действителна.

Запознати със случая предвиждат, че той няма да се върне в панелния апартамент на родителите си в пловдивския квартал “Кючук Париж ", а ще изчезне, с цел да се отърве от всевъзможните бандити, които сигурно ще го наблюдават на всяка крачка. Че може да се крие, когато го търси полицията в цялата страна, Милионера потвърди още през 2012-а. И евентуално ще го направи отново.

Жоро Милионера наказа с 1,5 млн. лева шефовете си от охранителната компания фирма G4S, тъй като го глобили с 236 лева Заплатата му била ниска, а той изплащал заем с вноска от 400 лева на месец и освен това състояние месечната добавка от 236 лева, която му се поставя, била доста значима. Седмици преди обира началниците му го отрязали от спомагателните пари, тъй като го засекли да слиза от инкасо автомобила и да оставя сътрудника си самичък, което е неразрешено.

Георги Енев се снабдил с деблокиращия колата ключ от сътрудник, който замествал. Иначе кардинално водачът няма право на достъп до отделението с парите на инкасо автомобила. После замислил сюжета - подлъгал сътрудника си да слезе от автомобила и по-късно за минути липсващ с парите.

Нечувано самообладание: Избирал си умерено джапанки, когато цялата полиция го търсеше



Георги Енев показва цялостно хладнокръвие по време на делото и не трепна нито при разпитите в съда, нито при репортерските въпроси. Той е бил рейнджър и евентуално по време на задачите си се е научил да владее страстите си до съвършенство.

Години след делото в неофициален диалог юристът му Георги Кутрянски описа преживелица, която демонстрира защо самообладание иде тирада. Двамата вървели към прокуратурата, на която Енев решил да се съобщи. Към постройката на пл. “Съединение " в Пловдив води подлез, в чието начало от доста години има магазинче за джапанки. Енев спрял да си купи и за смут на юриста си почнал да избира дълго. В това време всеки минаващ в региона служител на реда би могъл да го познае и да го задържи и проектът с предаването в прокуратурата да пропадне.

Това не попречило на Жоро Милионера да се вслуша в препоръките на продавача да не си купува джапанки от 5 лева, а малко по-скъпи, тъй като ще ги носи 10 години. “Точно такива ми трябват ", споделил Георги Енев и ги платил, написа. Минути по-късно към този момент бил в прокуратурата.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР