Един ден войната между Израел и Хамас ще приключи. И

...
Един ден войната между Израел и Хамас ще приключи. И
Коментари Харесай

Един ден войната между Израел и Хамас ще приключи

Един ден войната сред Израел и Хамас ще завърши. И когато това се случи, израелци и палестинци ще би трябвало да се ангажират още веднъж с главния въпрос какво би могло да съставлява спокойно съглашение сред тях. Но с всеки минал ден на бомбардировки, блокади, ракетни офанзиви и неосвободени заложници става все по-трудно да се възобнови процесът към решение с две страни.

Войната ни подсети, че няма жизнеспособна опция на мирния развой и решението с две страни. Международната общественост не може да продължава да гледа в друга посока. Не можем да допуснем още 30 години окупация, война и забранен спор.

Продължавайте да четете

лист от 4 детайла Изгледът: Американски протестиращи се появяват за Палестина. Какво ще направи Байдън по-късно? В разгара на нападението на Израел хората от Газа към момента не желаят PA Фарсът на Pax Americana след Газа в Близкия изток Спомняйки си Йосеп, техническият „ талант “, чието последно известие беше „ Обичам те “ завършек на списъка

По време на писането измина един месец от варварската терористична офанзива на Хамас на 7 октомври. Общо 1400 израелци бяха убити. Над 230 души бяха взети за заложници.

Сирените за въздушна офанзива не престават да гърмят заради продължаващите ракетни офанзиви и израелците в цялата страна са мощно разтревожени за своите близки. Но същото важи и за палестинците. Хората в Газа живеят със звука и опустошението на израелските бомбардировки денонощно. Над 9000 палестинци са убити, съвсем половината от тях деца. Броят на смъртните случаи нараства всеки ден.

В продължение на един месец хората в Газа са изправени пред сериозен дефицит на съществени доставки като храна, вода, гориво и медикаменти. Въпреки че на стотици е било позволено да излязат през Граничен контролно-пропусквателен пункт Рафах към Египет, няколко хиляди задгранични жители, в това число 250 норвежци, към момента чакат да изоставен Газа. Приблизително половината здания в Газа са развалени или превърнати в отломки. Хората, които са имали доста малко за начало, са изгубили всичко. Хората, които към този момент са били бежанци, още веднъж са били принудени да бягат.

Във войната има правила

Атаката на Хамас на 7 октомври беше жестоко нарушаване на интернационалното право. Ние ясно декларирахме, че Хамас би трябвало да се смята за терористична организация. Израел има право на самозащита против ужасните офанзиви, осъществени от Хамас.

В същото време интернационалното право открива ясни граници за това, което е позволено по време на война. Всички страни в спора би трябвало да съблюдават интернационалното филантропично право. Страните би трябвало да подхващат дейни дейности за разграничение на военните цели от цивилното население, доколкото е допустимо. Освен това вредата, породена на цивилни лица или гражданска инфраструктура, не би трябвало да бъде несъразмерна във връзка с предстоящото военно преимущество. Войната в Газа надалеч надвиши тези ограничавания.

Изрично е неразрешено да се правят офанзиви против лечебни заведения, здравен личен състав и гражданска инфраструктура, както и да се слагат блокади, предотвратяващи достъпа до животоспасяваща филантропична помощ за цивилни в потребност.

Международното филантропично право се ползва също толкоз цялостно за Хамас: неразрешено е убиването на цивилни или вземането им за заложници.

Нито е позволено да се изстрелват безсистемно ракети към израелска територия или да се употребяват цивилни като жив щит.

Освен това потреблението на учебни заведения, лечебни заведения и друга гражданска инфраструктура като база за започване на военни офанзиви против Израел е недопустимо. Всички сходни дейности в допълнение биха влошили риска за така и така уязвимото цивилно население.

Три норвежки целта

Най-спешният приоритет е да се обезпечи спиране на войната, с цел да се облекчат човешките премеждия и да се помогне на засегнатите.

Ситуацията в Газа е отчайваща. Мащабът на разрушенията е голям. На всеки 15 минути умира едно дете.

Норвегия има необятна мрежа в и отвън Близкия изток и в този момент ние използваме пълноценно тези контакти.

На 27 октомври Норвегия беше една от 120-те държави-членки на Организация на обединените нации, които гласоподаваха в интерес на резолюция на Общото заседание на Организация на обединените нации, призоваваща за филантропично помирение и изискваща гладко даване на съществена помощ на цивилните в Газа. Международната общественост показва загрижеността си за хората в Газа и тяхното право на живот и здраве. Това изпраща ясно обръщение към всички страни за нуждата от съблюдаване на интернационалното право, отбрана на цивилното население и допускане на филантропична помощ в Газа.

Трябва да подсигуряваме, че филантропичната помощ фактически доближава до хората в Газа.

Това е незабавен въпрос. Само резолюциите на Организация на обединените нации няма да нахранят гладните. През миналата седмица беше позволена известна помощ, само че това е единствено капка в морето от нужното.

В Газа има голяма, остра потребност от гориво, медикаменти, вода и храна. Норвегия усили филантропичната си поддръжка за Организация на обединените нации и филантропични организации с 200 милиона норвежки крони (18 милиона долара). Ние също призовахме други страни да усилят филантропичната си поддръжка за хората в Газа и да запазят поддръжката си за палестинската власт на Западния бряг.

Ако управляващите на Западния бряг се срутен, Израел няма да има с кого да договаря, когато пристигна денят, когато е допустимо да се възобновят мирните договаряния.

Правим всичко допустимо, с цел да изведем норвежки и други задгранични жители от Газа.

Ситуацията за всички, които са в Газа, става все по-трудна за справяне. Приветстваме напредъка, реализиран през последните дни, допускащ на някои непознати жители да изоставен Газа. Работим интензивно, с цел да подсигуряваме, че норвежките жители и други чужденци могат да изоставен Газа през идващите дни. Норвежки екип за незабавно реагиране, изпратен от Министерството на външните работи, е ситуиран в Кайро и е подготвен да помогне на тези, които идват от Газа.

Задължение да приказваме намерено

Норвегия е длъжна да приказва за обстоятелството, че военните дейности против Газа са отишли ​​твърде надалеч. Ние го вършим като другар на Израел, изцяло осъзнавайки шока, натрапен на израелското общество от терора на 7 октомври.

Международната общественост не може просто да огледа на другата страна. Не можем и няма да приемем големите премеждия и разрушения, които виждаме в този момент в Газа.

Ние сме в разгара на дълбока рецесия: за Газа, за Израел, за Палестина, за Близкия изток и интернационалната общественост като цяло. Нашето обръщение към Хамас е, че те би трябвало да спрат своите ракетни офанзиви против Израел. Те би трябвало да освободят заложниците неотложно и абсолютно и в никакъв случай не би трябвало да употребяват цивилни като жив щит.

Когато войната свърши, Израел ще би трябвало да живее един до друг с палестинците и арабските страни. Рискът от разгръщане на спора и от по-нататъшна ескалация нараства с всеки минал ден. Насилието от страна на израелските сили за сигурност и заселниците против палестинците на Западния бряг набъбна фрапантно. Между Израел и Ливан има ежедневни конфликти. В доста страни по света виждаме, че това, което стартира като мирни митинги в поддръжка на народа на Газа, води до спомагателна неприязън. Никога не можем да толерираме обстановка, в която членове на еврейската общественост в Норвегия се опасяват за сигурността си заради обстановката в Близкия изток.

Военните дейности би трябвало да бъдат прекъснати

2,3 милиона поданици на Газа са затаили мирис, надявайки се, че фамилиите им ще оцелеят и че въпреки всичко ще имат покрив над главите си след бомбардировките от идната нощ. В Израел стотици фамилии се опасяват за своите отвлечени членове на фамилията и се молят за безвредното им завръщане.

Тази обстановка не може да продължи. Ето за какво ние призоваваме израелското държавно управление и палестинците да намерят различен метод. Да спрат насилието. За обезпечаване на филантропичен достъп. Да освободят заложниците. И да възобновите договарянията за решение за две страни.

Възгледите, изразени в тази публикация, са лични на създателя и не отразяват безусловно публицистичната позиция на Al Jazeera.

Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР