Един ден в моя квартал бе темата на мултидисциплинарния урок

...
Един ден в моя квартал бе темата на мултидисциплинарния урок
Коментари Харесай

Днешният Пазарджик в един урок с подходите на бъдещето

„ Един ден в моя квартал ” бе тематиката на мултидисциплинарния урок в V б клас на ОУ " Проф. Иван Батаклиев " - единственото новаторско главно учебно заведение в Пазарджик. Учениците демострираха солидни познания за своя град, говорейки на български и британски език; потвърдиха, че боравят свободно с мултимедийна техника; демонстрираха впечатляващи умения за работа в екип. Това потвърдиха и учителките Мария Бонова (английски език),  Катя Митрева (БЕЛ) и Атанаска Пенева (ИТ), като идеално съгласуваха дейностите си, с цел да осъществят задачите на урока. 

Мария Бонова притегли интереса на класа с разнородни въпроси на британски, които предизвикаха  учениците и ги накараха да  споделят на непознатия език какво харесват и какво не харесват в своя квартал. Диалогът беше неналожителен и пълностоен, тъй като учениците трябваше да приказват за своето всекидневие и да разпознават  известни здания в града ни.  

 За да извърши поставените цели Катя Митрева  раздели класа на три екипа, които имаха разнообразни задания, само че всички бяха отдадени на главната идея на урока. Фокусът беше преместен към основния израз „ един ден ”, като беше предпазена концепцията, че познаването на квартала е началото на любовта към родния град.

Екип " Пишещи " имаха най-трудната и най-творческата задача, която ги провокира да развихрят въображението си.  С цел да заинтригуват читателя или слушателя те  трябваше да напишат съчинение върху една от следните тематики: " Сутрин, когато се събудя ", " Моят квартал рано заран " и  " Светът от моя прозорец ".

 Екип " Любознателни " трябваше да прочетат текст, отдаден на Пазарджик и да дават отговор на въпроси, разрастващи тяхната функционална просветеност. Лесно и умерено, под умелото управление на Катя Митрева, учениците стигнаха до важния  извод, че от време на време въздействието върху възприятията и прекарванията е доста по- мощно и по-трудно достижимо, в сравнение с съответното изброяване и изложение на забележителностите на града.  

Трудна беше задачата  и на екип " Знаещи ", които трябваше да показват своите познания. За да се понижи напрежението, госпожа Митрева използваше новаторски способи. Всички екипи се оправиха чудесно, като демонстрираха по какъв начин протича най-натоварената част от един ден в учебно заведение.

След като класът извърши всички задания по БЕЛ, с играта Kahoot учениците имаха опция да отдъхнат.Разнообразните въпроси и  състезателният  темперамент на тази новаторска игра  предизвикаха нечуван интерес. На процедура се потвърди,че ученето може да бъде забавно и занимателно, както и че учениците могат да се учат от личните се неточности. Важно е да се означи и  мигновената противоположна връзка.  Учителката незабавно можеше да ревизира равнището на преодоляване на знанията.

В най-натоварената част на деня придвижването на коли и хора по улиците на града е извънредно интензивно и тук на помощ се притече  Атанаска Пенева, която се включи с петминутка по сигурност на придвижването. По забавен и интерактивен метод бяха припомнени значими правила за  придвижване с велосипед и бяха коментирани фотоси, изпратени от самите възпитаници с образци за погрешно паркиране или рискови кръстовища в квартала, в който живеят. Преподавателката по ИТ използваше приложенията Microsoft Sway и Microsoft Forms на Офис 365.

Екипът от учители и съидейници  на практика  потвърди, че приложението на новаторски способи и подходи не е самоцелно, а поради това децата да употребяват и ползват своите познания и умения в живота, който е цялостен с провокации и изненади.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР