Един ден през лятото на 1917 г. Франк Уудръф Бъкълс

...
Един ден през лятото на 1917 г. Франк Уудръф Бъкълс
Коментари Харесай

Франк Уудръф Бъкълс, последният американски ветеран от Първата световна война

Един ден през лятото на 1917 година Франк Уудръф Бъкълс посещава панаирa в Канзас в Уичита, където вижда щанд за набиране на морски пехотинци и взема решение да се запише. Държавата преди малко се бе присъединила в Първата международна война. Бъкълс е единствено на 16, само че споделя на сержанта, че е на 18 години. Той, може би подозирайки същинската възраст на момчето, споделя на Бъкълс, че би трябвало да бъде най-малко 21, с цел да стане морски пехотинец. Необезпокоен, Бъкълс мина около друга кабина и пробва шанса си с Военноморски сили още веднъж. Там обаче също го връщат, тъй като е дюстабан, които го прави неспособен.

Но момчето не се отхвърля. Великата война, която стартира през 1914 година, е „ значимо събитие “, споделя той. „ Светът се интересуваше от това. Аз се интересувах. “ Затова той пътува на юг, с цел да опита шанса си в Оклахома Сити. Отново обаче морските пехотинци го отхвърлят. Така прави и Военноморски сили. Но един армейски сержант го предава на капитан, който му желае удостоверение за раждане. „ Обясних, че когато се родих в Мисури, удостоверенията за раждане не са обществено досие “, спомня си Бъкълс. „ Свидетелството би трябвало да е някъде в фамилната Библия. “ И аз споделих: „ Не бихте желали да донеса фамилната Библия до тук, нали? “ Той отвръща: „ Добре, ще ви вземем “. „ И по този начин през август 1917 година Франк Бъкълс се причисли към 4,7 милиона американци в новите американски военни сили. Всички тях към този момент ги няма – Бъкълс е последният американски деец от Първата международна война. Той оцелява до 110- годишна възраст, когато в неделя, 27 февруари 2011 година почива по естествени аргументи.

 Frank Buckles recruitment picture

Франк Бъкълс на 16 през 1917 година

След главно си образование Бъкълс се причислява към Първи отряд на Форт Райли и е изпратен за Англия през декември 1917 година За смут на Бъкълс, неговият отряд е държан в запас там, до момента в който други бойци, под командването на военачалник Джон Дж. Першинг, са в Франция и води война против германците.

Бъкълс прекарва по-голямата част от времето си в Англия на мотоциклет с ремарке като доставя колета, а понякога кара кола за спешна помощ и се пробва да стигне до бойното поле. „ Казах на всеки човек, който въобще имаше някакво въздействие, че желая да отпътува за Франция “, споделя той.

Накрая, след 6 месеца в Англия, Бъкълс съумява да отиде във Франция, където е назначен да съпровожда американски лейтенант – ортодонт – в Бордо. Той е в вярната страна, само че към момента на километри от сраженията. Докато войната затихва, той продължава да е настрана от багра.

След примирието, на звеното на Бъкълс е подредено да придружи 650 военнопленници назад в Германия. Той ги помни като най-много отзивчиви и културни. Някои са професионални музиканти, няколко диригенти, и провеждат концерти. „ Откъде бяха взели инструментите си, не знам. Но взехме дъски и ги поставихме на кутии, с цел да създадем пейки и да слушаме концерта. “ Една късна нощ той обменя удари с млад пандизчия поради някакъв спор, към този момент от дълго време пропуснат. „ Един огромен немец просто ни хвана за ръцете и ни прочете закона “, спомня си той. Това е най-близкото до пердах с германците, до което стига Бъкълс. Той е изпратен вкъщи през януари 1920 година и напуща службата.

Онези, които се бият във Втората международна война, са оповестени за „ Най-голямото потомство “, само че няма сходно самопризнание за ветераните от войната на Франк Бъкълс. Мнозина се прибират у дома, където намират работата или фермите си в извънредно положение.

„ Имах шанс – където и да отида, имаше работа “, споделя Бъкълс. След като приключва бизнес учебно заведение, той работи в Торонто, по-късно в Ню Йорк и по-късно по параходи, които го водят по целия свят. Той управлява кабинета в Манила на американския президент Лайнс, когато японците нахлуват във Филипините през декември 1941 година и неотложно го залавят в плен. Прекарва 39 месеца в лагери и затвори. „ Когато смъкнах 45 кг, престанах да виждам кантара “, споделя той. Франк също по този начин хваща бери-бери, дегенеративно заболяване, породено от недохранване, което остава с него цялостен живот. Въпреки това той прави ежедневни извършения със своите сътрудници пандизчии. „ Обясних им “ “ спомня си той, „ че сме в тежки условия, само че би трябвало да поддържаме форма – за когато войната свърши. “ На 23 февруари 1945 година всички те са освободени при нахлуване, ръководено от 11-та въздушна дивизия на американската войска. Тогава Франк Бъкълс е на 44 години.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР