Един човек загина, а десетки бяха ранени при снощните протести

...
Един човек загина, а десетки бяха ранени при снощните протести
Коментари Харесай

Напрежение в Беларус след президентските избори: Протести, арести и ранени

Един човек почина, а десетки бяха ранени при снощните митинги в Минск против резултатите от президентските избори в Беларус, заяви правозащитната организация " Вясна ", представена от Франс прес.

" Един получи смъртоносна черепно-мозъчна контузия, откакто бе блъснат от кола " на силите на реда по време на митингите в центъра на беларуската столица. Десетки са ранени и се намират в болница, показаха още от организацията. Беларуското вътрешно министерство обаче съобщи, че няма починали при митингите, показва ТАСС.

Броят на арестуваните в деня на президентските избори в Беларус, след които избухнаха митинги, набъбна до 213 души, заяви правозащитната организация " Вясна ", представена от ТАСС. " Към 10.00 ч. сутринта през днешния ден разполагаме с данни за не по-малко от 213 арестувани в Беларус през вчерашния ден ", заяви организацията и означи, че броят на арестуваните може да е и по-голям.

До напрежението се стигна, откакто екзитпол на държавната телевизия разгласи, че дългогодишният водач Александър Лукашенко е избран отново за президент. Според данните той получава близо 80% от гласовете. Основната опозиционна кандидатка Светлана Тихановска събира 7 на 100 от вота.

 Беларус конфликти и митинги Gulliver/Getty Images
Междувременно Тихановска съобщи, че отхвърля да признае формалните резултати, показващи безапелационна победа за сегашния държавен глава Александър Лукашенко, предадоха Ройтерс и ТАСС.

" Разбира се, че не ги признаваме. Получените от нас данни не съответстват с публично оповестените ", сподели тя пред публицисти. Тихановска съобщи, че счита себе си за победител, а изборните резултати - за всеобщо фалшифицирани.

Нейни сътрудници споделиха, че опозицията е поискала наново броене в някои секции, където е имало проблеми. Опозицията желае също да организира диалози с беларуските управляващи за това по какъв начин да се извърши мирна промяна на властта.

 Беларус конфликти и митинги Gulliver/Getty Images
Президентът на Русия Владимир Путин изпрати приветствена депеша до Александър Лукашенко по отношение на успеха му на изборите за президент на Беларус, заяви пресслужбата на Кремъл.

" Разчитам, че Вашата държавна активност ще спомага за по-нататъшното развиване на взаимноизгодните руско-беларуски връзки във всички области, за задълбочаване на съдействието в границите на Съюзната страна, усилването на интеграционните процеси в Евразийския стопански съюз и Оперативно-наблюдателно дело, а също по този начин на военнополитическите връзки в Организацията на Договора за групова сигурност ", гласи текстът, представен от ТАСС.

Путин изрази убеденост, че " това безспорно дава отговор на коренните ползи на братските нации на Русия и Беларус ".

 
This footage from, sadly appears to confirm the violence we've warned against. Video:.
— Amnesty International (@amnesty)

Китайският президент Си Цзинпин изпрати поздравления на беларуския президент Александър Лукашенко за успеха на изборите, заяви беларуската организация БелТА, представена от ТАСС.

" От името на китайското държавно управление и народ, а също по този начин персонално от мен адресирам топли поздрави и най-хубави пожелания. Уверен съм, че под ваше управление Беларус безусловно ще реализира нови блестящи триумфи в процеса на държавното строителство ", се отбелязва в посланието.
 
Intense clashes between protesters and riot police in,.
— Doge (@IntelDoge)

Президентът на Украйна Володимир Зеленски прикани управляващите и опозицията в Беларус към разговор и отвод от улично принуждение след вчерашните изборите там за държавен глава, съобщи ТАСС.

" Призоваваме съседите ни към оптималната приемливост, толерантност и отвод от улично принуждение. Призоваваме за оптимално открит, въпреки и нелесен разговор, тъй като единствено необятен разговор ще даде опция да се подсигурява на жителите в Беларус излаз от сложната спешна обстановка и почтено да бъдат разисквани по-нататъшните стъпки и формати на публичното взаимоотношение ", съобщи Зеленски в профила на президентството в Телеграм.

По мотив събитията в Беларус външното министерство на Полша показва надълбоко безпокойствие по отношение на жестокото потушаване на следизборните демонстрации. Твърдата реакция на правоохранителните органи, потреблението на мощ против мирни протестиращи, случайните арести са неприемливи, се споделя в изказване на полската дипломация на уеб страницата на ведомството.

" Обръщаме се към управляващите на Беларус с апел да спрат да нагнетяват напрежението и да стартират да зачитат главните човешки права ", декларира външното министерство на Полша.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР