Един човек е загинала и най-малко 15 са ранени при

...
Един човек е загинала и най-малко 15 са ранени при
Коментари Харесай

Сблъсъци в Индия заради влизането на жени в хиндуистки храм

Един човек е починала и минимум 15 са ранени при принуждение в южния индийски щат Керала, откакто две дами подцениха дългогодишна възбрана и влязоха в един от най-свещените хиндуистки храмове , заяви локалната полиция, представена от Агенция Франс Прес.

Сблъсъците породиха след влизането на двете дами , ескортирани от полицията, в храма Сабаримала в сряда сутринта.

 За първи път дами влязоха в античен храм в Индия
За първи път дами влязоха в античен храм в Индия

По-късно свещенослужителите " пречистиха " известния храм

През септември 2018 година Върховният съд на Индия отхвърли дългогодишна възбрана за допускане на дами в менструална възраст (между 10 и 50 години) в храма.

Няколко активистки безрезултатно се пробваха да доближат до храма от решението на съда, откакто срещнаха огромна опозиция от хиляди традиционалисти, в това число мъже и дами, които го преглеждат като офанзива против традициите.

Говорител на полицията разкри информация пред информационната организация, че един човек е умрял на извършената през вчерашния ден проява на партия " Бхаратия джаната " (Индийска национална партия). Също по този начин има ранени при мятане на камъни от стачкуващи от ръководещата в щата Комунистическа партия. Най-малко 15 души са ранени.

И през днешния ден напрежението в Керала се резервира. Полицията разгласи, че ще разположи спомагателни сили в щата за попречване на принуждение. Вчера силите на реда използваха сълзотворен газ, зашеметяващи гранати и водно оръдие, с цел да поемат надзор над зародилите размири.

Премиерът Нарендра Моди поддържа възбраната, защото съгласно него се отнася до традицията.

" Има някои храмове, които имат свои обичаи, където мъжете не могат да влизат. И мъжете не вървят ", сподели той пред локални медии.

На 22 януари Върховният съд ще изслуша тъжба против решението.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР