Един човек е загинал и 72-ма души са били ранени

...
Един човек е загинал и 72-ма души са били ранени
Коментари Харесай

100 вторични труса в Турция, училищата спряха занятия

Един човек е умрял и 72-ма души са били ранени при земетресението с магнитуд 5,9, записано през днешния ден в окръг Дюздже, Северозападна Турция, заяви държавната Дирекция за ръководство при бедствия и изключителни обстановки (АФАД), представена от турските медии.

 Трус от 6,2 по Рихтер разклати Западна Турция, усетен е и у нас (видео) Виж още

Най-много ранени има в Дюздже. Съобщава се за потърпевши хора в Истанбул, Зонгулдак, Сакария, Болу. Повечето жители прекараха нощта и утринните часове на открито, осведоми Анадолската организация, представена от Българска телеграфна агенция.

Част от хората са потърпевши, откакто са скачали през прозорците или от терасите на домовете си, пробвайки под паника да избягат на открито.

Земетресението бе записано в 04:08 ч. локално време (03:08 българско време). Епицентърът му е бил в региона на град Гьоляка - на към 260 километра източно от Истанбул. Дълбочината на труса е била 6,81 километра. Земетресението е било усетено на доста места в Турция, в това число в окръзите Истанбул, Анкара, Болу, Сакария, Коджаели, Кютахия, Биледжик, Бурса, Измир, както и в България.

Последвали са над 100 вторични труса, най-силният от които с магнитуд 4,3, показва държавната телевизия ТРТ-Хабер.

Нанесени са съществени материални вреди на здания в доста обитаеми места.

Междувременно президентът Реджеп Тайип Ердоган разгласи, че обстановката сега " не е извънредно тежка ", осведоми телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Почти приключихме инспекциите в селата към Гьоляка. Не се оповестява за изключително съществени вреди, съобщи пред ТРТ-Хабер министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу в опит да успокои жителите.

 Снимка: Дюздже/БТА

По време на земетресението е имало спиране на електрозахранването, само че управляващите към този момент го възвръщат, добави той.

Съдебната палата в Дюздже е измежду постройките в региона, на които са били нанесени по-сериозни вреди, осведоми Анадолската организация.

От АФАД оповестиха, че са изпратени хиляди одеяла и палатки на хората в Дюздже.

Днешният ден е разгласен за неучебен за учениците (както и за някои студенти) в четири окръга - Дюздже, Сакария, Болу, Зонгулдак. Бременните дами и инвалидите през днешния ден също имат право на почивен ден, осведоми ТРТ-Хабер.

Междувременно кметът на Дюздже Фарук Йозлю сподели, че земетресението е изплашило доста жителите на града, които още си спомнят разрушителното земетресение през ноември 1999 година

Йозлю обаче посочи, че 80 % от жилищните здания в града са нови.

Като град, който е претърпял мощно земетресение, ние прецизно прилагаме ограниченията и наредбите. Също по този начин сме привикнали със трусове. Жилищният фонд на Дюздже е на 80 % нов. Общото население на град Дюздже е 400 хиляди души, като 63 % от хората живеят в центъра на града, сподели кметът Йозлю, представен от Хабертюрк.

При разрушителното земетресение с магнитуд 7,2 на 12 ноември 1999 година в Дюздже починаха 845 души. Трусът, траял 30 секунди, бе усетен даже в Украйна. Ранени бяха 4948 души, хиляди здания бяха разрушени.

След земетресението през ноември 1999 година Дюздже, който до тогава се водеше в състава на окръг Болу, стана 81-ият турски окръг.


 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР