Един човек е загинал, а няколко граждани и служители на

...
Един човек е загинал, а няколко граждани и служители на
Коментари Харесай

Един човек е загинал при антиправителствените протести в Куба

Един човек е умрял, а няколко жители и чиновници на силите за сигурност са били ранени при митинг в предградие на кубинската столица Хавана в понеделник, заяви във вторник държавната Кубинска осведомителна организация, представена от Ройтерс и Българска телеграфна агенция.
Още по тематиката
Това е първото публично удостоверение за смъртен случай при безредиците, които избухнаха в Куба в неделя с митинги в цялата страна, подхранвани от дълбоката икономическа рецесия в комунистическата страна и увеличението на случаите на КОВИД-19.

Кубинската осведомителна организация съобщи, че " проведени групи от антисоциални и престъпни детайли " са се пробвали да доближат до полицейския сектор в предградието Ла Гуинера с желанието да атакуван чиновниците му и да повредят инфраструктурата.

Властите в Куба ограничиха от през вчерашния ден достъпа до обществените медии и платформите за шерване, в това число Facebook, Инстаграм, УотсАп и Телеграм, заяви през днешния ден световната компания за мониторинг на интернет НетБлокс (NetBloks), на фона на всеобщи антиправителствени митинги.

Базираната в Лондон НетБлокс разгласи на уеб страницата си, че обществените медии и интернет платформи в Куба през днешния ден към момента работят със усложнения, което " евентуално ще ограничи потока от информация, приближаващ от Куба ".

Правителството в Хавана не отговори незабавно на искане за коментар, отбелязва Ройтерс. Не разясниха също от Телеграм и от Facebook, чиято благосъстоятелност са Инстаграм и УотсАп. Социалната платформа Туитър сподели, че нейните услуги не са били блокирани.

Хиляди кубинци участваха в неделя в демонстрации в Хавана и Сантяго, с цел да стачкуват против икономическата рецесия в страната и ръководството на пандемията, а някои призоваваха и за завършек на комунизма.

Държавният департамент на Съединени американски щати през днешния ден прикани за успокоение в Куба и разгласи, че е угрижен от фрагментите с принуждение, публикувани през последните няколко дни.

Призоваваме за успокоение и осъждаме всяко принуждение против спокойно протестиращите хора, като призоваваме също кубинското държавно управление да освободи всички, арестувани поради кротичък митинг, сподели представителят на Държавния департамент Нед Прайс на постоянния си брифинг.

Прайс сподели още, че Съединени американски щати постоянно са разглеждали разнообразни благоприятни условия, които да им разрешат да поддържат кубинския народ.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР