Избухване на ботулизъм, свързано със сардини в ресторант в Бордо, остави 1 мъртъв, 8 хоспитализирани

...
Един човек е починал и осем души са били хоспитализирани
Коментари Харесай

Един човек е починал и осем души са били хоспитализирани след огнище на ботулизъм в ресторант във френския град Бордо, според изявление на френския орган за обществено здраве в сряда.

Идентифицирани са и два по-леки случая, според местните здравни власти.

Смята се, че вечерящите са яли сардини в домашно приготвена мазнина, която е заразена с бактерии от ботулизъм. Всички те са вечеряли във винения бар Tchin Tchin от 4 до 10 септември, съобщи Public Health France.

Според филиала на CNN, BFMTV, загиналият клиент е жена на около тридесет години, която е била на посещение в Бордо с партньора си, който все още е в интензивно отделение.

Ботулизмът е парализиращ нервен токсин, считан за едно от най-мощните и смъртоносни вещества в света.

Консервиран зелен фасул. Зелен фасул от консерва. Изображения на герои/Гети изображения

Произвежда се от бактерията Clostridium botulinum и понякога от щамове на Clostridium butyricum и Clostridium baratii. Пръчковидните бактерии обикновено се срещат в почвата и седиментите от езера, реки и океани.

Бактериите виреят в условия с ниско съдържание на кислород, като консервирани храни, дълбоки рани и чревния тракт, но когато са застрашени, образуват защитни спори с твърдо покритие, което позволява на бактериите да оцелеят с години.

Тиери Тузе, заместник-директор на органа за гражданска защита на Жиронда, каза пред журналисти в сряда, че ресторантът ще бъде затворен за „следващите няколко дни, ако не и седмици“ след разговори със собственика за улесняване на почистването и дезинфекцията на помещенията.

„Той обмисля затваряне за по-дълъг период, за да извърши всички тези операции, а също и да обучи техники за консервиране на храна“, каза Тузет.

„Заведението като цяло беше добре поддържано, но имаше истински проблем в процеса на консервиране на храната“, каза той, добавяйки, че собственикът е бил помолен повече да не прави консервирана риба.

Той добави, че има девет буркана със сардини, които са сервирани през седмицата, когато са идентифицирани инфекциите, и около 25 души може да са яли рибата.

начо сирене STOCK shutterstock

Френската агенция за обществено здраве предупреди всеки, който е посетил ресторанта и е показал симптоми на ботулизъм, незабавно да потърси медицинска помощ. Тези симптоми могат да включват болки в корема, повръщане, диария, замъглено или двойно виждане и сухота в устата, придружени от затруднено преглъщане или дори говорене.

Лечението на тежки инфекции с ботулизъм може да включва асистирано дишане в интензивно отделение. Въпреки това, бързото лечение с антитоксини след появата на симптомите може да съкрати периодите на хоспитализация.

Ботулизмът може да бъде фатален в 5-10% от случаите, според Public Health France.

Бордо, в югозападна Франция, е известен със своята история и вино. Градът е популярен сред туристите и също така е домакин на мачове от текущото Световно първенство по ръгби.

CNN се свърза с прокурора от Бордо и винения бар Tchin Tchin за коментар.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР