Един чеченец от Грузия беше убит в Берлин. Предполагаемият убиец

...
Един чеченец от Грузия беше убит в Берлин. Предполагаемият убиец
Коментари Харесай

Мистерията около убийството на един чеченец в Берлин


Един чеченец от Грузия беше погубен в Берлин. Предполагаемият палач също е чеченец, само че с съветски паспорт. Дали това е поръчково ликвидиране? В медиите се появиха догатки за присъединяване на съветските секрети служби.

Полицаи на мястото на престъплението

Дали става дума за " нормално ликвидиране ", или пък гибелта на един чеченец, претендент за леговище в Германия, може би има връзка с политиката? Главната прокуратура още не се е присъединила в следствието, само че въпреки всичко го държи под око, съобщи през вчерашния ден неин представител. Главната прокуратура дава отговор за всички следствия, които имат отношение към държавната сигурност, и поема нещата в свои ръце тогава, когато има улики за интервенция на " непозната мощ ". В медиите към този момент се появиха догатки за присъединяване на съветските секрети служби.

Убийство като на кино

Случилото се предишния петък в Берлин в действителност наподобява на игрален филм, който се върти към чеченски бойци, поръчкови убийци и възмездие: малко преди обяд един минувач е убит в един парк в берлинския квартал Моабит с два точни изстрела от преминаващ велосипедист. Жертвата е 40-годишен чеченски претендент за политическо леговище от Грузия. Няколко съветски и грузински източника го назовават Селимхан К., който бил прочут и под друга еднаквост - като Торнике К.

Благодарение на свидетелските показания, хипотетичният причинител бързо е хванат. В момента той се намира в предварителния арест и отхвърля да дава показания. За личността му се знае малко. Според берлинската прокуратура, става дума за 48-годишен мъж с съветски паспорт. Медиите настояват, че той също е чеченец. Вчера съветското посолство в Берлин оповести, че поддържа контакт с немските следствени служби. В реката покрай мястото на престъплението служителите на реда откриха велосипеда, с който евентуално се е движил килърът. На същото място са открити перука и хипотетичното оръжие - револвер " Глок 26 ", диаметър 9 мм.
Редакцията предлага
Кой е Селимхан К.?

Образът на жертвата, който последователно се сглобява от разнообразни източници като мозайка, насочва и към възможните претекстове за убийството. Селимхан К. живее в Германия от 2016 година. Произхожда от долината Панкиси в Грузия, на границата с самостоятелната Чеченска република в Северен Кавказ. Този мъчно пристъпен планински регион беше бойно поле по време на втората Чеченска война, която стартира през 1999 и продължи близо десетилетие. Бойци от сепаратистките сили в Чечения, само че също по този начин и ислямистки терористи се укриваха в тези планини от съветските войски.

Твърди се, че по това време Селимхан К. се е биел против Русия на страната на сепаратистите. " По време на втората Чеченска война той изначало се бори под командването на Шамил Басаев, а след това - на арабския лидер Абу Валид ", твърди ръководителят на берлинското Германо-кавказко сдружение Екехард Маас в писмо до Федералната работа за миграция и бежанци. Дойче Веле разполага с това писмо от 2017 година. Печално известният чеченски предводител Басаев и роденият в Саудитска Арабия Валид бяха убити от съветските войски. В писмото на Маас става дума и за руско-грузинската война през 2008 година. По това време Селимхан К. образувал група " от 200 доброволци за защитата на Грузия в Южна Осетия ", само че тази група по този начин и не се присъединила в бойни дейности.

Различни медии настояват, че по-късно Селимхан К. е сътрудничел на грузинското Министерство на вътрешните работи и през 2012 година се присъединил като медиатор в една рецесия с взети заложници.

" Приятел ", който " не е терорист "

Екехард Маас разказва Селимхан К. като собствен " другар ", който " нито е терорист, нито съставлява ислямистка опасност ". В няколко изявления се твърди, че немските управляващи в началото водели чеченеца като рисков ислямист, само че след това трансформирали тази категоризация. В писмото си до Федералната работа Маас моли да се обезпечи протекция на Селимхан К., тъй като даже в Германия той продължавал да получава " закани по СМС и Уотсап, а в предишното е бил и обект на атентати - за финален път през 2015 година в Тбилиси ".

Ако се удостовери съмнението, че става дума за поръчково ликвидиране с чеченска връзка, казусът ще се окаже невиждан в Германия. Същевремено обаче той би бил продължение на една международна наклонност. През 2009 година във Виена, освен това на публично място, беше погубен чеченският емигрант Умар Исраилов, също някогашен участник в Чеченската война. За убийството му бяха наказани трима чеченци, живеещи в Австрия. Неколцина други чеченци и известни участници във войната преди този момент бяха убити в Турция и в страни от Персийския залив. Убийството на Селимхан К. се вписва в тази поредност, счита и ръководителят на берлинското Германо-кавказко сдружение Екехард Маас.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР