Един баща открива дъщеря си тежко ранена пред дома им.

...
Един баща открива дъщеря си тежко ранена пред дома им.
Коментари Харесай

Цяла Турция говори за смъртта на това дете

Един татко открива щерка си тежко ранена пред дома им. Момиченцето издъхва в болничното заведение. Бащата е уверен, че детето му е прегазено от племенник на политик от партията на Ердоган. Полицията обаче споделя друго, споделя " Дойче веле ".

Вече повече от година Шабан Ватан търси повода за гибелта на щерка си Рабия Наз. Той желае истината за случилото се с щерка му на 12 април 2018 година най-сетне да излезе нескрито. Ватан в никакъв случай няма да не помни деня, в който разкрил 11-годишната си щерка тежко ранена пред дома им в дребното градче Ейнесил. Момиченцето издъхва малко по-късно в болничното заведение.

Първоначално родителите, а и прокуратурата допускат, че детето е потърпевшо при пътен случай. Полицията обаче твърди, че повода за гибелта на Рабия Наз е " самоубийство посредством скок от петия етаж ". Бащата е уверен, че локалната прокуратура и полицията прикриват същинската причина за гибелта на щерка му. Неговите подозрения се подхранват от обстоятелството, че резултатите от първата аутопсия показват като причина за гибелта удар от автомобил. По-късно обаче резултатите от аутопсията биват преразгледани. Това кара Сабан Ватан да стартира лично следствие. Той разпитва очевидци, намира се с голям брой специалисти.

Прикрита ли е същинската причина?

През март 2019 той показа пред " Дойче веле " разултатите от следствието си. Според тях щерка му е била прегазена от племенника на някогашния кмет на града Джошкун Сомуджучоглу, който е от Партията на справедливостта и развиването (ПСР). Ватан твърди, че авторитетни политици от ПСР, измежду които и някогашният министър на защитата Нуретин Джаникли, са помогнали за прикриването на същинската причина за гибелта на щерка му, като са инсценирали самоубийство. Чаникли поддържа връзки с общината, защото самият той произлиза от същата провинция.

Ватан показва, че щерка му не е кървяла, когато я е намерил, а вместо това облеклата ѝ били покрити със стърготини, плява и прахуляк. Тези доказателства го отвели в близка до дома им плевня, където съгласно него щерка им е била почистена от кръвта, преди тялото ѝ да бъде отнесено пред вратата на къщата им. След случая плевнята е била съборена - евентуално за заличаване на доказателствата, допуска Ватан. Освен това самоубийството би било невероятно чисто физически, счита бащата, защото постройката има заслон, необятен близо четири метра и половина. Дъщеря му не е имала физическата мощ, с цел да преодолее сходно затруднение.

Прокурорът, който проверява случая, също удостовери, че е било на практика невероятно момиченцето да падне от покрива. Малко по-късно той е уволнен. В допълнение очевидци оповестяват, че в мига на произшествието черен автомобил " Фиат Добло " е прехвърчал през улицата. Кола, отговаряща на същото изложение, е била забелязана малко по-късно в локална автомивка - евентуално за унищожаване на следите от кръв.

Ватан е показал тези и други доказателства на локалната полиция, само че до този миг не е получил отговор. Въпреки това бащата не се отхвърля. Ежедневно разгласява в обществените мрежи своите разкрития за случая. Той е уверен, че авторитетни политици са прикрили същинската причина за гибелта на щерка му Рабия Наз.

Историята се популяризира стремително и засегна мъчителен нерв в обществото: за мнозина това е още един знак на недоверието към произвола на правосъдната система и чувството за изтощение пред могъщата страна, доминирана от една партия. Общественото внимание не остана без последствия: през март 2019 Сабан Ватан беше задържан за " засегнатост " и " опасност " и беше изпратен в психиатрична болница за лекуване на " психологично и неврологично заболяване ". Но възмущението измежду популацията докара до несъблюдение на присъдата.

И политиците от Анкара обърнаха внимание на случая: Народното събрание сътвори специфична комисия, която да проверява гибелта на Рабия Наз. Но когато предходната седмица на мястото на нещастието пристигна комисията, формирана от 12 политици от разнообразни партии, Ватан трябваше да преживее следващото отчаяние. По време на визитата бащата беше още веднъж задържан дружно с трима публицисти. Мъжете са били разследвани за " изнудване, опасност, засегнатост, пострадване и опит за процесуална интервенция ". На идващия ден Сабан Ватан беше освободен.

Семейството получава правна поддръжка

Междувременно локалната полиция продължава да се придържа към първичното си изказване, че гибелта на Рабия Наз е настъпила в резултат на самоубийство. Според турския вестник " Миллиет " след разпит на 150 очевидци и правосъдни лекари следствието е заключило, че Рабия Наз се е самоубила. В четвъртък турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу разгласи, че не са открити доказателства, които да поддържат тезата на бащата, по тази причина казусът скоро би трябвало да бъде завършен.

Още във вторник (19.11.) най-голямото адвокатско съдружие в Турция разгласи на конференция в Истанбул, че ще даде правна помощ на Шабан Ватан. 10 от неговите юристи ще образуват своя комисия, с цел да прегледат случая на Рабия Наз. Целта е да се обезпечи по-голяма правна поддръжка и да се подсигурява, че истината за гибелта на момичето ще доближи до медиите.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР