Един баща имал четирима сина. Той искал да им предаде

...
Един баща имал четирима сина. Той искал да им предаде
Коментари Харесай

Притча за сезоните в живота

Един татко имал четирима сина. Той желал да им съобщи мъдростта, насъбрания през годините си опит и най-много да ги научи да не съдят преждевременно за нещата от живота. Когато момчетата пораснали, татко им решил да им даде един урок. Изпратил всеки от тях в друг сезон да следи едно крушово дърво, което се намирало надалеч от вкъщи им. След като всички момчета изпълнили своята задача и се завърнали назад у дома, татко им ги събрал дружно и ги помолил всеки от тях да опише какво тъкмо е видял.

Най-големият наследник бил при крушовото дърво през зимата. Той споделил:
– Дървото изглеждаше извънредно. Беше разкривено, приличаше на сухо, а клоните му бяха сковани от лед и сняг.

Вторият наследник отишъл напролет. Той не бил склонен с брат си и споделил:
– Дървото беше свежо и зелено, преди малко разлистено, преливащо от живот и изглеждаше цялостно с обещания.

На третия брат се паднало да посети дървото през лятото. Той разказал на всички:
– Дръвчето беше отрупано с цвят и излъчваше сладостен мирис. Останах удивен от гледката и си помислих, че не съм виждал по-красиво нещо през живота си.

Най-малкият брат бил при дървото през есента. Той декларирал:
– Вие грешите. Дървото беше изцяло узряло и даже започваше към този момент да повяхва. А навсякъде към него се излъчваше непознато за сетивата ми задоволство.

 След като изслушал синовете си, бащата се усмихнал и рекъл:
– Вие всички до един имате право, тъй като всеки от вас е видял само и единствено един от сезоните в живота на това крушово дърво. Запомнете и в никакъв случай към този момент не съдете за дърво или човек по един от неговите сезони. Удовлетворението, насладата, любовта и мъдростта, които дефинират същността на живота, могат да бъдат измерени единствено, когато са минали всичките сезони и са претърпели разнообразни обстановки.

 Ако се сметнете за победени през зимата, може да загубите обещанието на пролетта, да не видите очарованието на лятото и да не усетите удовлетворението на есента, тъй като единствено постоянството дочаква по-добро утро.

Инфо: www.webstage.bg

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР