Един апел за събиране на помощи за ремонт на покрива

...
Един апел за събиране на помощи за ремонт на покрива
Коментари Харесай

Да си помогнем сами, та и ЮНЕСКО, и Бог да ни подкрепят!

Един зов за събиране на помощи за ремонт на покрива на читалището в село Тодорово, Плевенско, трогва всеки труженик за предпазване на дребното останали духовни институции в страната. В звук на всеобщата огромна съсипия в България и читалищата едвам кретат и оцеляват. Те са културни, духовни публични средища, които са под егидата на ЮНЕСКО. Защото са неповторим феномен. Международните институции  ни оказват помощ, пробват се да ни избавят от личните ни гибелни, разрушителни пристрастености, само че ние дали желаеме сами да си помогнем!

В страната ни има близо 4000 читалища, съгласно правена статистика преди близо десетина години. В множеството села и дребни градчета до през днешния ден те са средища за обществени контакти, за насърчаване на самоинициатива и за поддържане на жив към този момент залинелия блян към просвета и нематериалност, с които страната ни преди години се славеше навсякъде.

Справка в уикипедия сочи, че

на 30 януари 1856 година в Свищов е учредено първото българско читалище 

– Читалище „ Еленка и Кирил Д. Аврамови “ от Димитър Начович, Христаки Филчов, Емануил Васкидович и Георги Владикин. Димитър Маринов споделя в своите мемоари и публикации, че още с отварянето на учебното заведение в Лом, над една от вратите на учебните стаи, в които се намирала библиотеката, Кръстьо Пишурка, още през 1848 година сложил над вратата надпис „ Читалище “. Постепенно в стаята почнали да прииждат освен възпитаници и жители, само че и чужденци. През 1856 година читалището се мести в лична постройка и се назовава „ Постоянство “. Същата година, напролет на 1856 година, Сава Доброплодни основава в Шумен третото българско читалище, което през днешния ден се назовава Народно читалище „ Добри Войников – 1856 “. По времето на българското Възраждане работят над 130 читалища, с помощта на напъните на по-заможни и просветени възрожденци.

Читалищата по закон се водят юридически лица с нестопанска цел.

Това ги обрича на цялостна бедност, поради обстоятелството, че за просвета в бюджета от година на година се залагат обидно ниски дотации, които не подреждат даже след комшиите от РСМ.

Не единствено постройките на читалищата в страната са в съсипия. Читалищните дейци, секретарите им на всички места получават унизително ниски заплати, по-малки даже от тези на чистачките в банките в столицата да вземем за пример. А множеството от тези хора са образовани, четящи, възпитани, умни и интелигентни хора, които във всяко цивилизовано общество са на респект и почитание. Но това не важи за нашето общество, в което доминират простаците, даже по върховете на властта. В читалищата нямат пари и за нови книги, с цел да поддържат своите театрални, музикални, певчески сформира – там, където ги има.

Мисля, че цялото ни общество е дебитор на читалищата, на културните дейци въобще. Затова, дано оказваме помощ кой както може за съхранението им!

Освен това мисля, че е по-добре младежите да се отбиват по-често, първоначално водени от родителите им, в читалищата, вместо непрекъснато единствено да зяпат с празни погледи в екраните на другите устройства, които потвърдено им изглаждат мозъците и водят до тежка неначетеност и опростачване, както сочат разнообразни изследвания.

Апел от Читалище „ Бъдеще ” в с. Тодорово:

ДА ПОМОГНЕМ!

Утре на 23.03.2024г. от 17:00ч. ще се организира благотворителен базар и концерт в Читалище Бъдеще Тодорово. Събраните средства ще се употребяват за незабавен ремонт на покрива на НЧ " Бъдеще -1927 " с. Тодорово, общ. Плевен. Преди седмица акцията за събиране на средства бе оповестена и в медиите от ръководителя на НССБ Слави Михайлов, който се обърна с молба към жителите да оказват помощ. На концерта са поканени всички поданици на селото и жители от Плевен, които желаят да се насладят на прелестните осъществявания на децата от читалището и гостуващи сформира и в това време да оказват помощ, съобщи секретарят на читалището Галя Нинова. Очаква се измежду гостите да са шефът на Ксудс Роман, Ивет Симеонова, Слави Михайлов и донори, които са се отзовали до този миг. Покана да бъдат посетители на благотворителното събитие е отправена и към Кмета на Плевен, доктор Валентин Христов и Председателя на Общинския съвет в Плевен, доцент Иван Малкодански, общински съветници, както и кметове и кметски наместници от общината. Ако не може да присъствате персонално и желаете да помогнете може да дарите средства, както следва: IBAN:BG48STSA93000003899693, BIC:STSABGSF, Основание: Дарение за ремонт на покрив, титуляр на сметка: НЧ „ Бъдеще – 1927 “ с. Тодорово.

Очакваме Ви и имаме вяра, че дружно ще помогнем!

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР