Еди Рама САЩ призоваха Албания да избягва лекомислени изявления за

...
Еди Рама САЩ призоваха Албания да избягва лекомислени изявления за
Коментари Харесай

САЩ призоваха Албания да избягва лекомислени изявления за Косово


Еди Рама

Съединени американски щати приканиха Албания да заобикаля лекомислени изказвания за Косово във връзка изказване на албанския министър председател Еди Рама, че не е изключено един ден Косово и Албания да имат общ президент и обща политика за сигурност, с което той разгневи Белград, съобщи Ройтерс.

Агенцията напомни, че Сърбия демонстрира сензитивност към всички подмятания за обединяване сред Албания и някогашната сръбска провинция Косово, населявана най-вече от албанци.

Рама направи изказването си пред косовския парламент в Прищина в неделя, на 10-ата годишнина от оповестяването на независимостта на региона от Белград. По-късно той се оплака, че изказването му е било извадено от подтекста, само че Сърбия го упрекна в опит за основаване на Велика Албания, а Европейски Съюз съобщи, че сходни изказвания не оказват помощ за установяването на добросъседски връзки в района.

Посолството на Съединени американски щати в Тирана изрази отчаяние от изказването на Рама.

" Лекомислените изказвания, намекващи за обединяване не оказват помощ и даже вредят на връзките сред Албания и съседите й. Призоваваме всички водачи да бъдат положителни съседи и да се откажат от водещия към разделяне език на предишното ", се споделя в изказването.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР