едерални прокурори обвиниха бивш американски военен - "зелена барета" от

...
едерални прокурори обвиниха бивш американски военен - "зелена барета" от
Коментари Харесай

САЩ разкриха военен, шпионирал за Русия повече от 20 г.

едерални прокурори упрекнаха някогашен американски боен - "зелена барета " от специфичните елементи на сухопътните сили на Съединени американски щати, в шпионска активност изгода на Русия.

Питър Рафаел Дзибински Дебинс, 45-годишен, от Гейнсвил, от време на време се срещал с сътрудници на съветското разузнаване и през 1997 година даже получил кодово име от съветските служби, откакто подписал декларация, че желае да служи на Русия, съгласно обвиняването.

Дебинс е арестуван в петък. Шпионската активност е траяла от 1996 до 2011 година, като през част от този интервал Дебинс е служил в специфичните елементи на сухопътните сили. Според федералните следователи има доказателства, че Дебинс се е присъединил в американската войска по гледище на съветското разузнаване.

Той е предавал класифицирана военна информация на Русия, както и имена на свои сътрудници, с цел да може съветското разузнаване да ги вербува. Дебинс се оплака, че Съединени американски щати са прекомерно преобладаващи в света и приемал пари и дарове от руснаците, в това число алкохол и съветска военна униформа.

В известие за печата американските управляващи благодариха на чиновниците на реда във Англия и английската разследваща работа MI5, наблягайки, че тази страна играе много забележителна роля в тази ситуация.

"Фактите в този случай се свеждат до шокиращото изменничество, което някогашният офицер от армията е направил против своите сътрудници бойци и своята страна ", сподели Алън Е. Колер младши, помощник-директор на отдела за контраразузнаване на ФБР.

Beyond bounties on the heads of American soldiers, the GRU allegedly recruited a US Army veteran to spy for them for almost 15 years — a spy the Russians used to target other US servicemen. What will it take for this administration to stand up to Russia?
— Peter Strzok (@petestrzok)
Майката на Дебинс е родена в някогашния Съветски съюз, което частично изяснява интереса, който той е имал към Русия. Той се срещнал със брачната половинка си по време на едно от пътуванията си до Русия, а татко й е бил офицер в съветската войска.

Руското разузнаване вербува Дебинс през 1996 година, до момента в който той учи в Русия, както се споделя в обвиняването. Той е споделил на съветски сътрудник, че е "син на Русия " и че възнамерява да се запише във армията на Съединени американски щати.

В предходни случаи на шпионаж ФБР и Централно разузнавателно управление на САЩ използваха информация, предоставена им от избягали сътрудници или сътрудници, работещи в чужбина, които са помогнали за разкриването на съветски разузнавачи, работещи в Съединени американски щати и американци, работещи за Русия. Един подобен случай беше казусът с Робърт Хансен, някогашен сътрудник на ФБР, който е дал на Русия голямо количество класифицирана информация, в това число имената на руснаци, шпиониращи за Съединени американски щати, някои от които по-късно са били наказани на гибел.

Обвинението против Дебинс е второто, което министерството на правораздаването повдига тази седмица против държавен чиновник или боен, за предаване на държавни секрети на непозната страна. Другият случай е в Хавай, където някогашен сътрудник от Централно разузнавателно управление на САЩ бе упрекнат в шпионаж в интерес на Китай.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР