Ечемикът е малка червена подутина върху клепача, която се получава,

...
Ечемикът е малка червена подутина върху клепача, която се получава,
Коментари Харесай

Ето как да излекувате ечемик на окото

Ечемикът е дребна алена издутина върху клепача, която се получава, когато жлезите на клепачите се запушат или заразят, най-често заради стафилококови бактерии, написа beu.bg.
Ако в миналото сте имали ечемик, първата ви мисъл е може би по какъв начин да се отървете от него. Той може да бъде доста мъчителен, със признаци като сърбеж, отичане и сълзене на очите. Методите за естествено отнасяне на ечемика могат да облекчат болката и да излекуват инфекцията.
Причини и рискови фактори
Бавно приключване на себум от жлезите по линията на ръба на клепачите
Запушване на отвора на жлезата отсъединителна тъкан вследствие на контузия, изгаряне или инфекции
Ечемик на окото - Симптоми
Червена издутина на клепача, постоянно с център, цялостен с гной
Оток и подутина на клепача
Болка в клепачите
Усещане за непознато тяло в окото
Налепи по клепачите
Усещане за сърбеж към окото
Сълзене на окото
Ечемик на окото - Лечение
1. Топли компреси
Ечемикът на окото нормално се изсушава и лекува самичък, с течение на времето, само че топлия компрес ще помогне за лекуването му. Намокрете чиста забрадка с топла вода, по-късно я изцедете. Внимателно я поставете върху инфектираното око и я дръжте 10-15 минути. Използвайте този способ няколко пъти дневно за лекуване на ечемик.
2. Пропуснете контактните лещи и грима
Докато се чудите по какъв начин да се отървете от ечемика, значимо е да не слагате контактните си лещи и грим за момента. Контактните лещи могат да донесат нечисти бактерии и да влошат признаците на ечемика. Не забравяйте да промените грима за очи, изключително спиралата, откакто сте имали ечемик на окото. За оптимално здраве на очите, в никакъв случай не спете с вашите контактни лещи или грим.
3. Здраве за очите и семена от кориандър
Поддържането на чисти клепачи е значима част от лекуването и профилактиката на ечемика. Измийте клепачите си с топла вода и избягвайте търкането на очите, изключително когато ръцете ви не са чисти. Можете да употребявате семена от кориандър, с цел да извършите течност, сходна на чай, с която да почистите очите си. Кориандърът има антибактериални свойства, които могат да бъдат потребни при лекуването на ечемик.
4. Черен или зелен чай
Черният чай може да помогне за понижаване на възпалението и да се бори с бактериалната зараза, породена от ечемика. След като изпиете черния си чай, поставете торбичката за чай на затворения клепач, откакто се охлади. Торбичката за чай може да е влажна, само че не би трябвало да капе. Оставете я да стои за 5-10 минути на окото и изхвърляйте чаената торбичка след всяка приложимост.
5. Краставици или картофи
Естественото лекуване ечемик на окото може да включва краставици или картофи. Студените резени от краставица могат да понижат възпалението и дразненето. Нарежете краставица, която е била в хладилника и поставете парчето върху засегнатото око за към 10 минути. Ако не разполагате с краставица, резени от картофи могат също да оказват помощ.
Внимание: Посетете медицински експерт, в случай че:
Вашият ечемик не се усъвършенства след няколко дни
Вашият ечемик се е влошил след няколко дни
Изпитвате болежка в окото, вместо единствено по клепачите
Вашият клепач е издут, червен и не се отваря изцяло
Зачервяването и подуването се е разпростряло до бузата или други елементи на лицето ви
Имате проблеми със зрението
Периодично получавате ечемици
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР