Ебрахим Раиси избран за президент с 62%Израел заклейми “режима на

...
Ебрахим Раиси избран за президент с 62%Израел заклейми “режима на
Коментари Харесай

Краен консерватор пое властта в Иран


Ебрахим Раиси определен за президент с 62%
Израел жигосах “режима на бруталните палачи”

Крайният реакционер Ебрахим Раиси завоюва президентските избори в Иран с близо 62% от гласовете още на първия тур в събота.

Той поема властта в сложни времена за ислямската република, която се стреми да резервира нуклеарното съглашение със западните сили и да се отърси от американските наказания.

Раиси се представяше като най-подходящия човек за битка с корупцията и за решение на икономическите проблеми. Името му обаче се свързва с всеобщи изтезания на политически пандизчии през 80-те години на предишния век. “Амнести интернешънъл” настоя той да бъде разследван за закононарушения против човечеството и дейности против човешките права. Раиси, който до момента оглавяваше правосъдната власт в Иран, е подложен и под глобите на Съединени американски щати.

Президентът на Иран е вторият най-високопоставен чиновник в страната след висшия водач. Държавният глава има доста въздействие върху вътрешната и външната политика, само че висшият водач аятолах Али Хаменей има последната дума по всички държавни въпроси.

Тримата противници на Раиси и актуалният президент Хасан Рoхани го поздравиха за успеха.

Съединени американски щати реагираха внимателно на избирането на Раиси, като показаха, че иранците не са имали опцията да вземат участие в свободен и почтен избирателен развой, само че в същото време прецизираха, че ще продължат индиректните договаряния с Техеран за връщането на Вашингтон в нуклеарното съглашение.

Израел обаче жигосах избирането на Раиси, като съобщи, че неговото ръководство ще бъде “режим на брутални палачи”, с който международните сили не би трябвало да водят договаряния за нова нуклеарна договорка.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР